Et besøk av Torshov skolekorps midt på 1980-tallet fikk Thorleif Eliassen (68) til å innse at Trondheim hadde behov for et musikkorps for psykisk utviklingshemmede.

Pur glede
I begynnelsen var de 10-15 deltagere og kalte seg Dalgård skoles musikkorps. Nå er de mest kjent som Trønderbrazz og teller 30 musikanter i alderen 15-50.

– Det har vært pur glede i alle disse årene. Og jeg er så stolt og rørt over å bli beæret på denne måten, fortalte prisvinner Eliassen fra scenen under gårskveldens festkonsert for frivillige i Ilen kirke.

Trønderbrazz – under ledelse av primus motor gjennom 28 år; Thorleif Eliassen – er stolte vinnere av Frivillighetsprisen 2016.

Prisen ble delt ut av ordfører Rita Ottervik som i sin tale la vekt på juryens begrunnelse for hvorfor prisen i år gikk til Eliassen og Trønderbrazz.

– Korpset er en unik møteplass for ungdom, voksne, foreldre og andre foresatte. De ukentlige øvingene, spillejobbber og konserter, er viktige og berikende opplevelser i musikantenes liv, uttrykte Ottervik.

Ordføreren roste Eliassen for hans innsats med å synliggjøre funksjonshemmede i samfunnet på en positiv måte.

–Under Thorleif Eliassens dyktige ledelse, har korpset utviklet seg fra å være et relativt beskjedent skolekorps, til å bli en sentral møteplass og en fremragende kulturinstitusjon for musikere med funksjonshemming, hyllet Ottervik.

Musikalsk topplag
Festkonserten i Ilen kirke i går kveld bød på mange musikkinnslag, blant annet Luftforsvarets musikkorps med Heidi Skjerve, Gunnhild og Sturla Sundli og Henrik Fuglem.

Festkonsert for frivillige i Ilen kirke bød på mange musikkinnslag fra byens unge, nye og etablerte talenter.

Programleder Skybakmoen snakket også om frivillighet – og om sin egen latskap, som han kalte det.

I kveld feirer vi det beste som bor i oss mennesker, det å gjøre noe for andre, sa han.

Skybakmoen innrømmet at han selv hadde vært altfor lat på det området, men at prisvinnerne hadde inspirert til å nettopp  å gjøre noe mer, så han kvitterte med å bidra på sin egen musikalske måte.

Programleder Jonas Skybakmoen stilte med el-gitar under fremføringen av en ny, egenkomponert låt.

Det hele ble live-tegnet av kunstner Ståle Gerhardsens om for anledningen hadde fått plass på prekestolen for å dokumentere kvelden på sitt karakteristiske vis.

I kveld feirer vi det beste som bor i oss mennesker, det å gjøre noe for andre.

Startet korpset på grunn av datteren
Mange av korpsets musikere har vært med størsteparten av tida korpset har eksistert.

En av dem er Eliassens egen datter Trude.

– Hadde det ikke vært for pappa hadde jeg aldri lært meg å spille, nå har jeg vært med i 28 år og jeg er så rørt at tårene triller inni meg, forteller Trude Eliassen.

Hun spiller althorn i korpset som faren startet på grunn av henne.

Trude er en av 30 stolte musikere som etter festkonserten i Ilen kirke i går kveld kom opp på scenen for å dele øyeblikket sammen med prisvinneren. Og for å få en selfie med ordfører Rita Ottervik.

– Hadde det ikke vært for pappa hadde jeg aldri lært meg å spille, nå har jeg vært med i 28 år og jeg er så rørt at tårene triller inni meg.

På 80-tallet var ikke fritidstilbudet for psyksisk utviklingshemmede all verden å skryte av.

Eliassen følte at det var behov for noe mer, noe som kunne fungere både som læringsarena og sosial arena.

Gjennom musikken har de økt livsgleden til deltakerne, og fått positive opplevelser i fellesskap.

– Det handler ikke bare om musikken i seg sjøl, men like mye fellesskapet og skapergleden. For meg personlig har det vært det største, fortalte prisvinner Thorleif Eliassen til en fullsatt kirke.

Selve prisen var skulpturen «Skrog» og en gavesjekk på 25000 kroner, i tillegg til en helt unik live-tegning signert Ståle Gerhardsen.

Prisvinner Thorleif Eliassen sammen med kunstner Ståle Gerhardsen som for anledningen sørget for å live-tegne hele festforestillingen fra prekestolen i Ilen kirke.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre