Nyttig informasjon for deg som skal få stomi

Nyheter: Mange spørsmål kan oppstå når du, eller noen du kjenner, skal få stomi, og det kan være vanskelig å be om hjelp.

Stomi er for mange et relativt tabubelagt emne, men det trenger det ikke å være. Faktisk har rundt 20.000 i Norge en stomi av en eller annen type, og antallet pårørende er enda høyere.

Fordi det kan oppstå mange spørsmål angående stomi, er det viktig at du roper høyt hvis det er noe du er usikker på, slik at du kan føle deg trygg i prosessen. Skal du få stomi, eller er du pårørende til en som skal, kan du også med fordel lese artikkelen her, som både forklarer om stomi helt generelt, årsaker og gir gode råd.

Hva er stomi?

En stomi er en slags forlengelse av tarmen, som bringes ut via en kunstig åpning i bukveggen og sys fast til huden på  magen. Avføringen eller urinen vil så komme ut i en pose gjennom denne åpningen, som sitter fast på magen. Posen skiftes vanligvis daglig, sannsynligvis flere ganger om dagen, avhengig av væskeinntak og mengden av urin, avføring og luft.

De tre mest vanlige typene stomier er:

  • kolostomi, hvor tykktarmen er ført ut på magen
  • ileostomi, hvor tynntarmen er ført ut på magen
  • urostomi, hvor urinlederen er ført ut på magen.

En stomi kan være midlertidig eller permanent. Typiske årsaker til stomi er kreftsykdommer, kronisk tarmbetennelse, forstyrrelser i tarmfunksjonen, fistler eller akutte tilstander.

Mange spør om det gjør vondt å ha stomi, ofte fordi den røde fargen for noen ser ut som om stomien gjør vondt, men det umiddelbare svaret er nei. Det er ingen nerver i stomien, og du kan derfor ikke kjenne det når du rører ved den. Vevet (slimhinnen) som danner stomien ligner mye på innsiden av munnen din og føles også som innsiden av munnen – mykt, varmt og litt fuktig.

Livet med stomi

Selv om du skal få stomi, eller kanskje allerede har en, går livet langtfra i stå, selv om mange har slike tanker. Kanskje du tenker på hva du nå kan spise eller ikke spise, om du kan trene, og hvordan intimlivet skal fungere.

Spesielt sistnevnte er det mange mennesker med stomi som er bekymret for, fordi operasjonen har forandret kroppen enten for en periode eller permanent. Derfor er det viktig å påpeke at du fint kan ha et godt sexliv og gode intime forhold, selv om du har stomi. Vil du vite mer om hva du kan gjøre for å oppnå det intime forholdet du ønsker med partneren din, kan du med fordel lytte til episoden “Sex og Stomi” fra podcasten Stomiliv. Du kan også lese om seksualitet og stomi i temamagasinet Assistanse, som er gratis å motta.

Trenger du hjelp og veiledning?

Det er helt normalt å føle seg fortvilet og forvirret når du skal få stomi – for mange er stomi et ingenmannsland som de ikke vet noe om på forhånd, og spørsmålene oppstår ofte først når du kommer hjem fra legen eller sykehuset. Heldigvis er det hjelp å få hvis du er medlem av Coloplast Care!

Coloplast Care består av erfarne sykepleiere som dedikerer sitt arbeidsliv til å hjelpe folk med stomi, katetre og lignende. Har du spørsmål om operasjonen din, trenger du hjelp til å velge riktig produkt, eller søker du generell veiledning angående for eksempel din stomi, kan du kontakte Coloplasts sykepleiere, som vil hjelpe deg godt på vei. Du kan ringe dem alle hverdager fra 9:00 til 16:00 eller fylle ut kontaktskjemaet deres, og de vil ringe deg tilbake.