Hovedbilde: Per Einar Olsen

Vind og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon minner meteorologene om:

– Der hvor vinden tar tak, kan fyrverkeriene gå gale veier. Noen steder blir det vindstille, mens andre steder blir det mye vind, så folk bør vurdere vinden før de sender opp fyrverkeri. Vind skaper utfordringer om det sendes opp raketter, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød i Meteorologisk institutt til NTB

Slik bli været i Trondheim

Det er mye vind og ruskevær langs hele kysten – også inn i Trondheimsfjorden. Men ifølge meteorologene vil vinden trolig roe seg ned før det er tid for å skyte opp raketter:

– Det ser ikke så aller verst ut. Det roer seg ned litt med vinden før det er rakettoppskytingstid, sier vakthavende meteorolog ved værvarslingen på Vestlandet, Lars Andreas Selberg, til adressa.no (BAK BETALINGSMUR).

Under familiefyrverkeriet klokka 1900 er det imidlertid mulighet for at vinden fortsatt tar tak:

– Det ser ut som det er litt mer vind da, ja. Men det er umulig å si helt sikkert, prognosene kan komme litt tidligere, eller være litt forsinket, helt nøyaktig er det vanskelig å være, sier Selberg.

Første nyttårsdag vil vinden ta seg betraktelig opp. Da vil det komme liten storm langs Trøndelagskysten og sterk kuling lenger inn i landet:

– Vi vil sende gult farevarsel på grunn av vindkast, som kan komme opp i 30 til 35 meter per sekund, sier Selberg – og anbefaler folk å feste løse gjenstander, sier han.

INFO OM FYRVERKERIET PÅ FESTNINGEN FINNER DU HER

Skader

Nyttårsfeiringen i 2017 førte til 63 registrerte uhell ifølge tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Totalt ble 36 personer skadd i disse uhellene. 14 av dem som ble skadd under fjorårets nyttårsfeiring hadde skader på fingre eller hender, mens 9 personer fikk skader i hodet eller ansikt.

Været i resten av landet

Vindforholdene på Vestlandet skaper imidlertid ikke like mye risiko for fyrverkeribruk. Det er meldt om kraftige vindkast også i Rogaland og Hordaland, men da i hovedsak på fjellet. Fra Rogaland til Nordland blir det også perioder med stiv kuling.

Men når rakettene går opp på Vestlandet, vil 50 til 70 millimeter nedbør regne ned på nyttårsfeirende vestlendinger.

– Folk må forberede seg på at det blir vått. Det er ganske mye nedbør, sier Granerød.

Tørt i Nord-Norge

På Sørlandet og Østlandet kommer vinden i hovedsak i selskap med tørt og forholdsvis lite kjølig vær på årets siste dag. I Kristiansand er det ventet 8 varmegrader. Også Trondheim, Bergen og Stavanger vil ha temperaturer på rundt 8 grader.

Nord-Norge ser ut til å komme fra det med det beste nyttårsværet, med forholdsvis lite nedbør og lite vind.

– I Finnmark kan det komme litt snø, men ellers blir det ikke mye nedbør, sier meteorologen.