Nye aksjoner på Rotvoll: Oljeletingen er et svik mot alle unge mennesker

Nyheter: Klimaaktivister har demonstrert mot Equinor i Oslo og Trondheim tirsdag. Til sammen åtte personer er innbrakt av politiet.

Den første aksjonen skjedde i 12.30-tiden utenfor Equinors høstkonferanse ved Det Norske Teatret i Oslo sentrum. Ifølge E24 ble åtte personer innbrakt etter å ha løpt inn i bygget.

Trengte seg inn

– Flere har valgt å ikke etterkomme politiets pålegg, og flere har prøvd å trenge seg inn på arrangementet. Vi har god kontroll, slik jeg har oppfattet det, sier operasjonsleder Alexander Østerhaug i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er gruppa Extinction Rebellion som står bak aksjonen. Overfor Avisa Oslo kritiserer talsperson Jonas Kittelsen håndteringen fra politiets side.

– Det har aldri skjedd så raskt her. En aksjonist satt helt fredelig på rumpa, og så kom det fire politibetjenter og la ham brutalt i bakken. Det er en type behandling jeg ikke har sett fra Oslo-politiet før, sier Kittelsen.

– Det kan godt se voldsomt ut, men faktum er at ingen er skadd – og det er på grunn av at politiet reagerte såpass hurtig, sier politiets innsatsleder Svein Arild Jørunland.

Innsatsleder Arve Røtterud sier til E24 tirsdag kveld at demonstrantene etter den første hendelsen har oppført seg fint, og at de har god dialog med politiet. Tirsdag kveld var fortsatt en gruppe demonstranter samlet ved teatret, men alt gikk fredelig for seg, ifølge politiet.

Tidligere på ettermiddagen ble det sølt oransje maling på inngangspartiet ved Equinors bygg på Rotvoll i Trondheim.

Det var aksjonistene Cornelia Reichmann og Esther Hjerrild fra Stopp Oljeletinga som slo til ved Equinor research center på Rotvoll i dag.

Politiet opplyser å  ha innbrakt to personer til arresten, og det er opprettet sak for skadeverk. Hele inngangspartiet skal være tilgriset med maling, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

Kravet er det samme som ble lagt fram ved forrige aksjon:

At det innføres umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel og at regjeringen legger fram en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere.

– Til tross for navnebytte og en pengebruk på grønnvasking som ikke ligner grisen eier fortsatt den norske staten majoriteten av aksjene til Equinor med god margin. At staten velger å investere enorme summer i utvidelse av oljeindustrien i 2022 er en fordømmelse av all moral og livene til alle unge mennesker, heter det i en uttalelse fra Stopp Oljeletinga

– Vil aldri gi opp i kampen for den ærlige, sanne og livsnødvendige diskusjonen om Norges sentrale rolle i verdens grusomme framtidsutsikter. Både hvis Norge er interessert i å vinne tillit i verden og være et forbilde på grønn omstilling MÅ vi sette ord bak handling og umiddelbart iverksette tiltak for å avvikle fossil energi. Det er ingen framtid uten etikk over profitt. Det kommer til å være vanskelig og tungt, men hvis vi står sammen er ingenting umulig, proklamerer aktivistene.

En av aktivistene på Rotvoll sier det på denne måten:

– Norsk oljeleting er et eneste stort svik mot meg, min generasjon og alle jeg er glad i. For ikke å snakke om alle som allerede i dag kjenner klimakrisa på kroppen. Min ikke-voldelige sivile motstand mot oljeleting er den beste måten jeg har funnet til å forsvare meg selv og alt jeg bryr meg om mot statens planer om å koke oss, sier Cornelia (23).

PS.Stopp oljeletinga er en grasrotbevegelse og medlem av A22-nettverket. Kampanjen mottar mesteparten av sin økonomiske støtte fra Climate Emergency Fund (CEF). Pengene fra CEF går utelukkende til rekruttering- og mobiliseringsarbeid, kursing og kampanjens kapasitetsutbygging.