Nybygg på Heimdal kan bli kåret til landets styggeste

Nyheter: Mange har forslått Blomkvartalet på Heimdal til Norges styggeste nybygg. Arkitektene bak mener kåringen lager et usunt debattklima.

Det er  Arkitekturopprøret som deler ut Heder- og Grøssmedalje til to av landets nybygg for tredje året på rad. Blant elleve finalister til Grøssmedaljen, er Blomkvartalet på Heimdal en av dem.

Ferskenmodernisme

– Folk har hatt mulighet til å nominere nybygg de synes er stygge, og Blomkvartalet er en av de som har fått flest stemmer, sier lokallagsleder i Arkitekturopprøret, Henrik Giil Liisberg, til adressa.no.

Arkitekturopprøret begrunner nominasjonen slik:

«Den nye stilarten «ferskenmodernisme» brer stadig om seg, med et håp om at søte farger skal redde prosjekter som ellers er lite kreative og kontekstuelle. I dette eksempelet fra Trondheim blir betong stablet på betong uten at omgivelsene er tatt med i beregningen. Sluttproduktet blir deretter.»

Bør la seg inspirere av gamle, vakre bygårder

– Vi synes det estetiske har blitt neglisjert de siste tiårene. Arkitekter bør ta inspirasjon fra vakre bygårder som har stått i over hundre år – og av god grunn! Vi vil ha en mer helhetlig og sammenhengende byutvikling, ikke et lappeteppe av masse forskjellig boligprosjekterfortsetter Liisberg til avisen.

Det er arkitektfirmaet Sweco som har tegnet det omdiskuterte nybygget, og Trym eiendom som stod for oppføringen.

Mottar trusler

– Det er bra at arkitekturens rolle i samfunnet skaper debatt, men vi mener debattklimaet som Arkitektopprøret legger opp til er blitt for unyansert og polariserende. Vi har kollegaer i bransjen som mottar personlige trusler i kjølvannet av Arkitekturopprørets kritikk, sier Johannes Goa Ludvigsen, leder for Sweco Architects, til adressa.no.