Ny skolestreik for klimaet i Trondheim

Nyheter: Miljø må være den viktigste saken i kommune- og fylkestingsvalget, krever arrangørene av en ny skolestreik 30. august.

Det er planlagt streik i Trondheim, Oslo, Bergen og 11 andre byer over hele landet, og det er ventet at flere steder vil slutte seg til.

Tok verden med storm

– Fredag 30. august markerer vi i solidaritet for klimaet. Greta Thunberg tok verden med storm da hun streiket fra skolen for å protestere mot politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Verden over har tusenvis av skoleelever samlet seg – ved å streike skolen i klimaprotest. For hva er vitsen med en utdanning når politikerne lar jorda gå til helvete?, spør arrangøren Skolestreik for klimaet, på facebooksiden som er opprettet for arrangementet.

– Vi har 11 år på å kutte utslippene, men regjeringen legger er ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, dumper i fjordene våre, og skryter av bittesmå tiltak. De voksne ødelegger fremtida vår – ungdomsopprøret fortsetter.

– 30. August oppfordrer vi alle i Trondheim til å streike for vår fremtid i Dokkparken på Solsiden. Klokken 11:30 holdes det appell og konsert. Ta del i Norgeshistoriens største klimastreik, oppfordrer arrangørene.

Foran Stortinget

I Oslo blir det demonstrasjon foran Stortinget klokka 12, hvor Gatas Parlament skal spille og det holdes appeller. Samme dag er det planlagt streiker i over 100 andre land, men ifølge pressemeldingen vil den største internasjonale mønstringen foregå mellom 20. til 27. september.

Klimastreikerne krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og at mer enn halvparten av norske klimautslipp skal kuttes innen 2030. De krever også at Norge gir minst 65 milliarder kroner støtte til klimatiltak i land i sør.

Skolestreiken 22. mars var den hittil største i Norge. Da møtte om lag 40.000 elever på landsbasis opp til demonstrasjoner for å kreve at norske politikere gjør sitt for å stanse klimaendringene.