Ny operasjef: Med Randi Stene får vi en ambisiøs, klok og samlende leder

Nyheter: Randi Stene (56) er ansatt som ny operasjef i Den Norske Opera og Ballett fra 1. august 2020. Samtidig forlenges Ingrid Lorentzens åremål som ballettsjef.

Et enstemmig styre vedtok ansettelsen av Stene som sjef for Nasjonaloperaen.

– Jeg er glad og stolt over å kunne presentere Randi Stene som vår nye operasjef. Hun har hatt en omfattende internasjonal sangkarriere, og har et stort engasjement for operakunsten og talentutvikling. Med Randi Stene får vi en ambisiøs, klok og samlende leder som vil kunne løfte utviklingen av Nasjonaloperaen videre sammen med våre dyktige medarbeidere. Samtidig er jeg svært glad for at Ingrid Lorentzen har takket ja til en ny åremålsperiode. Ingrid er en ballettsjef i det internasjonale toppsjiktet. Hun har bidratt til å styrke både dansekunstens posisjon i Norge og Nasjonalballettens anerkjennelse internasjonalt, sier administrerende direktør Geir Bergkastet, i en pressemelding.

Over hele verden

Mezzosopran Randi Stene har opptrådt ved anerkjente operahus og konsertsaler over hele verden. I tillegg har hun vært solist ved Det Kongelige Teater i København fra 1988–2019. Hun er per i dag ansatt ved Norges Musikkhøgskole som professor i sang, og ved Trondheim Symfoniorkester Opera som operasjef. Fra 1. august 2020 blir hun sjef for Nasjonaloperaen, men vil begynne å planlegge framtidige operasesonger allerede denne våren. For tiden er hun i prøver på Tsjajkovskijs opera Eugen Onegin, der hun synger rollen som Larina i en produksjon som har premiere på Hovedscenen 15. februar.

– Jeg har sunget ved mange scener, men Operaen i Oslo har noe helt spesielt. Med sin åpne, innbydende arkitektur og unike akustikk er det som om bygningen ber oss om å lage stor kunst. I tillegg løfter den fram oss som enkeltkunstnere og hjelper oss til å prestere på vårt beste. Det skal jeg også gjøre som operasjef: skape opera på et høyt internasjonalt nivå, som når ut til og treffer mange. Samtidig skal jeg spille norske og nordiske sangere gode. Opera er en fantastisk kollektiv uttrykksform og jeg merker den sterke viljen og entusiasmen blant husets ansatte i alle avdelinger. Sammen med dem, og med distrikts- og regionoperaene, skal vi fortsette å bygge Norge som operanasjon. Det er en oppgave jeg gleder meg til å ta fatt på, sier påtroppende operasjef Randi Stene, i pressemeldingen.

Ingrid Lorentzen

Med Ingrid Lorentzen som ballettsjef har Nasjonalballetten markert seg som e tinternasjonalt ballettkompani. Under hennes ledelse er det utviklet signaturverk som kompaniet danser her hjemme og har turnert med til blant annet Paris, Berlin, Shanghai og i høst til verdens mest kjente balletthus – Bolsjojteatret i Moskva.

Ballettpublikummet er det største i kompaniets historie, og i 2019 ble 95 % av billettene til ballettforestillingene på Hovedscenen solgt.

I 2015 startet hun et nytt kompani for unge dansere, Nasjonalballetten UNG, som har blitt en suksess og rekrutterer nye dansere til hovedkompaniet. Nylig lanserte hun en stor satsing på kvinnelige koreografer, med støtte fra Talent Norge og Norsk Tipping. Det nye åremålet gjelder for perioden 2022 til 2027.

– Jeg er utrolig glad for tilliten jeg er vist. Det er jeg i dag, og hver dag når jeg ser husets folk sette idéer ut i livet. Den Norske Opera Ballett består av kunstnere både på og av scenen. Jeg gleder meg til fortsettelsen, til å få jobbe med Randi, og at vi i fellesskap skal kunne bevege enda flere publikummere, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Biografi Randi Stene:

Randi Stene ble født i Trondheim i 1963, og er utdannet fra Norges Musikkhøgskole og Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019. Stene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen «Cardiff Singer of the World» i 1991 og da hun sang Octavian i Rosenkavaleren på Théâtre du Châtelet i Paris. Siden har hun opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris, Komische Oper i Berlin, Oper Frankfurt og La Monnaie i Brussel – i roller som Cherubino i Figaros bryllup, tittelrollen i Carmen, Dorabella i Cosi fan tutte, Orfeo i Orfeo og Euridice, Dido i Dido og Aeneas, Lucretia i The Rape of Lucretia, Charlotte i Werther, Fricka i Valkyrien og Rhingullet, Brangäne i Tristan og Isolde, Kundry i Parsifal, Ortrud i Lohengrin, Santuzza i Cavalleria Rusticana, Eboli i Don Carlos, Amneris i Aida og Herodias i Salome.

Stene har også en betydelig karriere som konsertsanger og har blant annet sunget ved Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Carnegie Hall i New York, Barbican i London, Festspillene i Salzburg og Edinburgh Festival, under ledelse av dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Christoph von Dochnany, Bernhard Haitink, Andres Nelsons Yannick Nezet-Seguin og Antonio Pappano.

Hun har også gjort en rekke CD-innspillinger, med blant andre Wiener-filharmonikerne, Oslo-Filharmonien, Håvard Gimse og Burkhard Kehring. I 2005 etablerte hun festivalen Sommersang på Ringve i Trondheim. I årene 2015–17 var hun kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival på Hamar, og siden 2019 har hun vært kunstnerisk leder (sammen med Håvard Gimse og Vilde Frang) for Oslo Kammermusikkfestival.

Fra 2010 har hun vært førsteamanuensis, senere professor i sang ved Norges Musikkhøgskole. I 2013 ble hun tilknyttet TrondheimSymfoniorkester og Opera som casting-ansvarlig, og fra januar 2019 som operasjef.

Biografi Ingrid Lorentzen:

Etter mange år som solist i Nasjonalballetten, ble Ingrid Lorentzen utnevnt til ballettsjef i 2012.  » I en demonstrasjon av påtagelig kreativitet har Ingrid Lorentzen programmert fem verdenspremierer til hennes åpningsforestilling som ballettsjef, skrev The Financial Times i en anmeldelse».

Blant koreografene hun siden har gitt i oppdrag å skape nye verk er Alexander Ekman med A Swan Lake i 5000 liter vann på scenen og danseinstallasjonen Rooms, Alan Lucien Øyen med The Hamlet Complex, Timelapse og Petrusjka, Kaloyan Boyadjiev med en ny versjon av Nøtteknekkeren, Marit Moum Aune og Cina Espejord med Ghosts – Ibsens Gengangere og Marit Moum Aunes Hedda Gabler. De to sistnevnte har blitt internasjonale suksesser og er etterspurt i mange land. Nasjonalballetten har et tett samarbeid med koreograflegenden Jiří Kylián og er nå et av kompaniene med flest av hans balletter i repertoaret. I 2019 fremførte Nasjonalballetten La Bayadère for aller første gang i Norge til strålende kritikker, med koreograf Natalia Makarova selv tilstede. Under Lorentzens ledelse danser de også verk av store koreografnavn som William Forsythe, Sol León og Paul Lightfoot, Ina Christel Johannessen og Christian Spuck.

Lorentzen utnevnte Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren til huskoreografer, og fra 2019 er Marit Moum Aune husregissør som del av en stor satsing på kvinnelige koreografer. I det internasjonale dansemagasinet Dance Europe ble Lorentzen utpekt som «Director of the Year» i 2015. Samme år lanserte hun et nytt kompani for unge dansere, Nasjonalballetten UNG med målet om å sikre og ta vare på de største norske og internasjonale talentene under Operaens tak.

Som danser markerte Lorentzen seg sterkt både i det klassiske repertoaret, blant annet som Odette og Odile i Svanesjøen, og i moderne verk av nåtidige koreografer som Jiří Kylián, Jo Strømgren, Sol León og Paul Lightfoot. I tillegg har hun vært involvert i en rekke kunstneriske produksjoner utenfor Operaen, som koreograf, danser og skuespiller. I 2001 fikk hun Kritikerprisen for rollen i Kim Brandstrups verk Place of Stone, og i 2004 Telenors kulturpris Grenseløs kommunikasjon. Hun har hatt flere verv i Norsk Kulturråd, og i 2019 ble hun utnevnt til ny leder av juryen for Den Internasjonale Ibsenprisen.