Ny metode finner mutert virus mye raskere

Nyheter: Allerede i løpet av uka skal laboratoriene kunne begynne å analysere koronaprøver på en måte som raskere slår fast om de inneholder mutert virus.

Ved å se etter en spesifikk endring som forekommer i alle de tre kjente mutasjonene av koronaviruset – den britiske, sørafrikanske og brasilianske – skal testlaboratoriene mye raskere kunne fastslå funn, ifølge NRK.

Raskere

Metoden skal kunne tas i bruk allerede i løpet av denne uka.

– Vi har gitt dem all informasjon vi har, og de kan få tilsendt de nødvendige materialene. De første burde være i stand til å starte det vi kaller screening i løpet av uken, sier seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet (FHI).

Med analysemetoden som brukes i dag, kan det ta to-tre dager å konstatere hvorvidt en positiv prøve inneholder mutert virus. Siden virusmutasjonene smitter betydelig raskere enn originalen, er tidsaspektet helt sentralt i forsøkene på å bremse og kontrollere smitteutbrudd.

Den nye løsningen til FHI er mye raskere, men klarer ikke å skille mellom de tre mutasjonene, noe som i praksis har liten betydning nå, siden det bare er det britiske mutasjonen som er i omløp.

– Vår metode finner alle de tre variantene, men slik som den er nå, så kan den ikke fortelle hvilken av variantene det er snakk om. Videreutviklingen vi forsøker å få på plass, vil også kunne skille mellom variantene, sier Bragstad.

(©NTB)