Ny metode finner mutert virus mye raskere

Nyheter: Allerede i løpet av uka skal laboratoriene kunne begynne å analysere koronaprøver på en måte som raskere slår fast om de inneholder mutert virus.

Ved å se etter en spesifikk endring som forekommer i alle de tre kjente mutasjonene av koronaviruset – den britiske, sørafrikanske og brasilianske – skal testlaboratoriene mye raskere kunne fastslå funn, ifølge NRK.

Vi ELSKER Skuret! Vi synes det er så vakkert at det er de beste interiørmagasin verdig, selv om vi forstår at ikke...

Posted by Kafe Skuret on Måndag 2. august 2021

Raskere

Metoden skal kunne tas i bruk allerede i løpet av denne uka.

– Vi har gitt dem all informasjon vi har, og de kan få tilsendt de nødvendige materialene. De første burde være i stand til å starte det vi kaller screening i løpet av uken, sier seksjonsleder Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet (FHI).

Med analysemetoden som brukes i dag, kan det ta to-tre dager å konstatere hvorvidt en positiv prøve inneholder mutert virus. Siden virusmutasjonene smitter betydelig raskere enn originalen, er tidsaspektet helt sentralt i forsøkene på å bremse og kontrollere smitteutbrudd.

Den nye løsningen til FHI er mye raskere, men klarer ikke å skille mellom de tre mutasjonene, noe som i praksis har liten betydning nå, siden det bare er det britiske mutasjonen som er i omløp.

– Vår metode finner alle de tre variantene, men slik som den er nå, så kan den ikke fortelle hvilken av variantene det er snakk om. Videreutviklingen vi forsøker å få på plass, vil også kunne skille mellom variantene, sier Bragstad.

(©NTB)