NTNU slipper å betale gebyr for ulovlig innsyn i ansatts epost

Nyheter: Datatilsynet mener NTNU brøt epostforskriften da de gjorde innsyn i Øyvind Eikrems epostkonto før avskjedssaken mot ham, men NTNU slipper å betale gebyr.

Datatilsynet mener NTNU brøt epostforskriften da de gjorde innsyn i Øyvind Eikrems epostkonto før avskjedssaken mot ham, men NTNU slipper å betale gebyr.

I desember varslet Datatilsynet at de ville ilegge NTNU et gebyr på 150.000 kroner for ulovlig innsyn i Eikrems epostkasse. Mandag ble det kjent at universitetet slipper å betale, skriverUniversitetsavisa.

– Denne konklusjonen er basert på flere formildende omstendigheter som fremgår av merknadene vi mottok fra NTNU etter at vi varslet om gebyr, skriver tilsynet på sin hjemmeside.

– Riktig

– Jeg er glad for at det endelig har kommet en avgjørelse og at den etter mitt syn er riktig. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar på det nåværende tidspunkt, sier Eikrem til Khrono.

Bjørn Haugstad, som er direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, sier til Universitetsavisa at de skal lese grundig gjennom tilsynets konklusjon før de skal vurdere hvilken lærdom de er å trekke.

– Det jeg kan slå fast med ettertrykk er at ledelsen legger stor vekt på å opptre korrekt i slike saker. Det skal ikke herske noen tvil om at personvernet står høyt i hevd ved NTNU, sier Haugstad.

Kan klage

NTNU har tre ukers frist til å klage på vedtaket.

Konflikten mellom førsteamanuensis Øyvind Eikrem og NTNU startet i februar 2020. I desember i fjor kom Eikrem og NTNU til forlik som endte med at førsteamanuensen sa opp og avskjedssaken ble avsluttet.

NTNU og deres advokater tok seg inn i Eikrems epostkonto og åpnet 80 eposter. Eikrem og hans advokater protesterte på det. NTNU gjorde undersøkelsene for å finne bevis for at Eikrem sto bak en omstridt konto i sosiale medier, noe Eikrem har avvist.

(©NTB)