Politianmeldt etter Are Sende Osens griseri i Frognerparken

Nyheter: Oslo kommune anmeldte tirsdag NRK for grovt skadeverk på Monolitten i Frognerparken i forbindelse med et fjernsynsprogram.

Oslo kommune, Kulturetaten, ved Vigeland-museet har i dag anmeldt NRK ved redaksjon Livssyn og utvikling for grovt skadeverk på Monolitten i Frognerparken.

Det var i forbindelse med innspillingen av programmet «På tro og Are» at det ble sølt med olje og salt på og rundt Monolitten i Frognerparken, i den hensikt å gjenskape et rituale.

Det viser seg at rapsoljen har trengt ned i granitten, samt blitt ført ut over platået av besøkende.

Det har blitt påført absorberende materiale, som til en viss grad har bøtet på skadene. Resultatet er allikevel til dels tydelige og skjemmende flekker, heter det i en pressemelding fra kulturetaten i Oslo.

Vigeland-museets konservatorer kan på det nåværende tidspunkt vanskelig uttale seg om de langsiktige konsekvensene.

– Vi beklager veldig sterkt

«Basert på tidligere erfaringer vet man at det kan være vanskelig å fjerne olje fra granitt. Det er ikke uvanlig at rester av olje, som har trukket inn i steinen, kan ses som skygger i ettertid. Bruk av salt er uheldig da saltet kan trekke ned i grunnen og føre til saltutfellinger på et senere tidspunkt», heter det videre i pressemeldingen.

NRK har tidligere beklaget saken:

– Vi tar til etterretning at vi er anmeldt, og så vil jeg veldig gjerne gjenta det som allerede er sagt at vi beklager veldig sterkt at vi gjor denne tabben. Det er vi fryktelig lei oss for, sier regionredaktør i NRK Trøndelag, Sigrid Gjellan til egen kanal.