Northugs superløp imponerte landslags-sjefen og Klæbo: Åpner for VM-start

Nyheter: Petter Northug (38) distanserte en bråte sterke løpere og gikk inn til en solid 2.-plass på 20-kilometeren i klassisk stil i norgescupen på Nes.

Det er en oppsiktsvekkende prestasjon av 38-åringen som denne helgen går sine første ordinære langrenn på over fem år. Ikke minst får det landslagssjef Eirik Myhr Nossum til å åpne for at Northug kan delta i verdenscup og VM.

Mektig imponert

– Mektig imponert. Klart han er aktuell for både femmila i verdenscupen i Holmenkollen i mars, men også VM i Trondheim neste år, sier Nossum til VG.

Han svarer et kontant «ja» på spørsmål om han mener det alvorlig.

– Med forbehold om at han fortsetter å gå uttaksrenn og ikke bare turrenn, sier Nossum.

Langrennsstjernen Johannes Høsflot Klæbo ser også ut til å ønske Northug velkommen til Trondheim neste vinter.

– Nå snakker vi. VM 2025 neste, skriver han sammen med et bilde av Northug på sin Instagram-konto.

Trening hjelper

Northug har godt med klassisktrening fra langløp den siste tiden, og han klarte seg mesterlig i staking uten festesmurning i søndagens løp.

– Det var et helvete de siste to rundene, for jeg åpnet litt for hardt. Jeg var veldig kokt og knakk sammen teknisk (mot slutten), sa Northug til VG.

Han viste at formen i klassisk er god dagen etter at han ble nummer 35 i 10 kilometer fri teknikk.

– Det er dette jeg trener på. I dag var det en mye bedre følelse og bedre ski også. Jeg tror formen er bra, sa Northug.

– Imponerende

Han slo en såpass sterk løper som Henrik Dønnestad med 6,4 sekunder. Dønnestad har både 2.- og 3.-plass i verdenscupen i klassiskløp denne sesongen.

– Imponerende sterkt av Petter i dag, det må jeg si, sa Dønnestad rett etter målgang.

Det ble tidlig tydelig at Northug kom til å gjøre et sterkt løp. Spurtkanonen fra Mosvik lå blant de øverste løperne på alle mellomtider underveis.

– Se på dette. Han går jo sikksakk oppover her nå. Han er i ferd med å gjøre noe helt stort. Hvordan er det mulig? kommenterte VGTVs Jan Christian Bjørn da Northug passerte ved 12,4 kilometer.

Thorvik overlegen

I mål gikk han inn til ledelse 16,6 sekunder foran toer Vebjørn Turtveit. Flere sterke vinnerkandidater kom senere bak ham i mål, men Kjelsås-løperen David Thorvik slo Northug med 26 sekunder.

– Det var litt av motivasjonen for å gå her. Jeg føler at jeg ikke kan bli slått av en mosjonist, sa Thorvik.

Han la til at det var tungt føre fra start, men at han hadde så god form at han kunne «mate på hele veien».

I kvinnenes renn ble det klar seier til Hedda Østberg Amundsen. Hun var 29,8 sekunder foran toer Anna Svendsen og ytterligere 3,1 sekunder foran Anikken Gjerde Alnæs.