Northug-sjokket: Opphetet debatt om VM-friplass

Nyheter: Flere idrettsrøster tar til orde for at Petter Northug bør få et wildcard til Trondheim-VM neste vinter. Utspillet skaper frisk debatt.

Søndag gikk den tidligere skikongen Northug inn til en oppsiktsvekkende annenplass i norgescupen på Nes. Bak trønderen på resultatlistene sto en rekke profilerte langrennsnavn.

Etter kjempeprestasjonen sa Northug at det ikke framstår helt uaktuelt å satse mot VM i Trondheim neste vinter. I et intervju med VG avviste heller ikke landslagstrener Eirik Myhr Nossum den tanken.

Mandag var de mulige konsekvensene av Northug-overraskelsen i norgescupen tema i NRKs Dagsnytt 18. Der tok tidligere TV 2-journalist Ernst A. Lersveen til orde for at den tidligere stjernen bør få en friplass, riktignok med forbehold, til VM på hjemmebane.

Hadde trigget

– Noe sånt hadde trigget Petter noe skikkelig, og vi vet alle hva han er i stand til når han blir trigget. Da lurer jeg på: Er det mer å hente i Petter? Det hadde jeg hatt veldig lyst til å se. Da er det bare én måte for meg, for han klarer aldri å kvalifisere seg gjennom å gå en 10 kilometer på Beitostøen. Da er det å gi han en friplass, og med det mener jeg at han i løpet av neste vinter må bevise at han er god nok. Når vi kommer til siste uttak til VM, må han være ærlig på om han er klar eller ikke, sa Lersveen.

Han jobbet tett på Northug i en årrekke.

Får støtte

I et innlegg på X lanserer Vegar Kulset, mangeårig styreleder for sykkellaget Uno-X, samme tanke.

«Det har aldri blitt gjort, og noen vil gråte om at det er urettferdig – men for sportens skyld bør FIS gi langrennssportens Tiger Woods et wildcard til VM i 2025 i Trondheim. Et wildvard som vil være av større verdi for langrenn enn for Petter Northug», skriver han.

I kommentarene følger tidligere sprintverdenscupvinner Trond Iversen opp:

«Mye bedre løsning at FIS eventuelt gjør et sånt wildcard-grep enn at han får en av plassene i den norske kvoten. Dette hadde vært vinn-vinn for alle parter: FIS, arrangør, skisporten, Petter, sponsorer, NRK, TV2, Trøndelag, Norge, Sverige, Verden», skriver han.

I Dagsnytt 18-studioet uttrykte Adresseavisen-kommentator Birger Løfaldi stor skepsis til denne friplass-tankegangen. Han mener Northug, som alle andre, må kvalifisere seg.

– Ikke minst når Norge har kanskje ti løpere som kan ta gull på den femmila i VM. Skal man begynne å innføre wildcard, enten det er skiforbundet, FIS eller arrangøren som gjør det, er man etter mitt syn på ville veier. Det vil virke veldig urettferdig for mange. Det skaper også en presedent som er vanskelig å håndtere, sa Løfaldli.

Skaper debatt

Kommentatoren tror det er «veldig, veldig liten sjanse» for at Northug klarer å kvalifisere seg for neste års VM.

Løfaldli henviste til at Northug søndag ble slått med 26 sekunder av den ikke altfor meritterte Kjelsås-løperen David Thorvik.

– Han er langt bak å være den beste, så dette er drøm, sa Løfaldli.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn sa på sin side søndag at Northug kan være en reell kandidat til å være i den norske VM-troppen neste år.

Northug vil være 39 år når det skal kjempes om VM-medaljer i Granåsen.