Northug lettet etter frafalt siktelse: Forberedt på snarlig avhør

Nyheter: Petter Northug hadde ikke alkohol eller andre rusmidler i blodet da han ble tatt for råkjøring. Politiet frafaller siktelsen for dette forholdet.

Det bekrefter Øst politidistrikt i en pressemelding onsdag morgen.

Som følge av resultatet frafaller politiet den delen av siktelsen som omhandlet kjøring i ruspåvirket tilstand.

Northugs advokat Halvard Helle sier at den tidligere skistjernen er lettet over avklaringen som kom onsdag.

– Han er lettet, selv om dette ikke var overraskende. Det er i tråd med det han selv sa til pressen i Trondheim, sier han til NTB.

Med blodprøve-svarene klare går det mot avhør av Northug.

– Avtalen mellom politiet og meg var at avhør skal gjennomføres etter at blodprøveresultatet er klart. Jeg regner med at avhør vil skje i løpet av de kommende dagene, sier Helle.

Siktet for to forhold

Politiet opplyser at analyseresultatet av blodprøven som ble tatt av Northug torsdag 13. august, var klart tirsdag ettermiddag.
«Det ble ikke påvist alkohol eller andre rusmidler i blodet», heter det i pressemeldingen.

Samtidig opprettholdes den delen av siktelsen mot Northug som omhandler oppbevaring av narkotika og fartsovertredelse.

Den tidligere skistjernen har erkjent at han kjørte altfor fort, over 200 kilometer i timen i 80-sonen, da han ble stanset av en politipatrulje på E6 ved Gardermoen.

Han har også erkjent at det ble gjort funn av kokain hjemme hos ham. Northug har selv opplyst at det dreide seg om ti gram.

Følte seg ikke ruset

Da Northug møtte pressen i Trondheim for snaue to uker siden, var han tydelig på at han ikke hadde benyttet rusmidler i forkant av kjøreturen.
– Jeg følte meg ikke påvirket da jeg dro fra Trysil, sa Northug da.

Han erkjente samtidig at han sliter med et alvorlig rusproblem.

34-åringen var på vei hjem etter å ha deltatt på en skiskole i Trysil da han ble stoppet av politiet.

Northug har varslet at han sier fra seg alle oppdrag i tiden som kommer. Skistjernen har vært klar på at han trenger hjelp for å håndtere rusproblemet han sliter med.

Olympiatoppen og langrennsmiljøet har vært tydelige på at de stiller ekspertise til rådighet for å støtte 34-åringen.

Tidslinje for Petter Northug-saken:

* Tirsdag 11. august – onsdag 12. august: Petter Northug sier han var på fest og inntok kokain og alkohol før han dro til skiskole i Trysil.

* Torsdag 13. august: Petter Northug stoppes av politiet i en fartskontroll i 110-sonen på E6 sørgående i Ullensaker ved Gardermoen. Farten måles til 168 kilometer i timen. Politiet mistenker skiprofilen for å være ruspåvirket, og Northug tas med til legevakten for å avlegge blodprøve. Førerkortet blir beslaglagt, og senere samme kveld ransakes idrettsstjernens bolig. Der blir det funnet narkotika.

* Fredag 14. august: Northug opplyser om hendelsen på sin Instagram-profil. 34-åringen skriver at han har gjort «en stor feil» og opplyser at det er kokain som ble funnet hjemme hos ham kvelden før.

* Lørdag 15. august: Politiet opplyser til NTB at Northug foreløpig er siktet etter vegtrafikkloven, men at siktelsen kan bli utvidet.

* Ledelsen i sykkellaget Uno-X opplyser at den har besluttet å avslutte sin utstyrsavtale med Northug. Andre samarbeidspartnere som Norges Skiforbund og sportsutstyrskjeden XXL sier de vil bruke tid på å vurdere situasjonen.

* Idrettsminister Abid Q. Raja (V) sier at Northug bidrar til å svekke omdømmet til idretten.

* Mandag 17. august: Politiet bekrefter at Northug er siktet for tre lovbrudd. Kjøring i for høy hastighet og kjøring i ruspåvirket tilstand er brudd på vegtrafikkloven, mens mistanke om oppbevaring av narkotika hører inn under straffelovens paragraf 231.

* Fredag 21. august: Northug stiller til pressekonferanse i Trondheim og avslører at han har et alvorlig rusproblem bestående av både alkohol og narkotika. Han opplyser også at politiet fant rundt ti gram kokain hjemme hos ham.

* Onsdag 2. september: Politiet offentliggjør Northugs prøvesvar, som viser at han ikke var ruspåvirket da han ble stoppet i fartskontrollen. Denne delen av siktelsen frafalles.