annonse

Nå haster det om du vil sikre deg billetter til de beste konsertene på Stormfestivalen

Petter Northug sier at han sliter med et alvorlig rusproblem som følge av hard festing. Han avlyser alle oppgaver og vil la seg behandle.

Fredag møtte den tidligere langrennsstjernen pressen for første gang etter at han sist torsdag ble stoppet av en politipatrulje i 110-sonen på E6 ved Gardermoen. Pressekonferansen fant sted på et hotell i Trondheim.

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing. Det har blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Konsekvensen er at det har blitt svært alvorlig og omfattende, sa Northug.

Spenningsjakt

Han beklaget videre situasjonen han har havnet i overfor familie, venner og samarbeidspartnere.
– Jeg har sviktet igjen og vil si unnskyldning til alle det angår, sa Northug.

– Jeg har gjort mye jeg skammer meg over i jakten på spenning og intense opplevelser. Nå har det gått over styr, og jeg trenger hjelp, fortsatte han.

Den tidligere langrennsstjernen viser til at han har vært med på mange artige prosjekter, men at han ikke alltid har hatt det godt med meg selv.

– Jeg mangler struktur i hverdagen som jeg hadde som utøver, sa Northug, som mener han har blitt del av et «feil miljø».

Trenger hjelp

34-åringen avviste videre at han rørte dop eller narkotika da han var aktiv, og han skal heller ikke ha hatt rus i kroppen i skirenn etterpå.
– Jeg klandrer ingen. Dette er min egen feil. Jeg venter ingen sympati. Jeg har bare meg selv å klandre, sa Northug.

Nå ser skiprofilen at han trenger hjelp.

– Jeg innser jeg trenger profesjonell hjelp og er glad Olympiatoppen har stablet et opplegg som involverer psykologer og medisinsk personell, sa 34-åringen.

Hvilken form for hjelp han får, ville ikke Northug forskuttere. 34-åringen sier det i øyeblikket handler om å ta dag av gangen. Han har den siste tiden bodd i Oslo, men vil nå framover ha base i Trondheim. Han beskrev flyttingen til Oslo som at det «ikke var gunstig for meg».

Begynte i fjor vinter

Northug sa på pressekonferansen at han prøvde kokain for første gang i januar 2019. Da skal han også ha festet som hardest. Nå trekker idrettsprofilen seg fra alle oppdrag og arrangementer i høst.
– Behandlingen og min tilstand avgjør når jeg er klar for oppgaver igjen, sa han.

Northugs fart ble målt til 168 kilometer i timen og politiet fant grunn til å mistenke 34-åringen for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Northug avviste på pressekonferansen at han var ruset på vei fra Trysil torsdag.

– Jeg følte meg ikke ruset da jeg dro fra Trysil.

Samtidig vedgikk han at han kjørte i over 200 km/t i timen i 80-sonen på vei hjem fra arrangementet.

– Jeg var også dum nok til å filme det på telefonen, sa Northug, som også innrømmet at han hadde 40.000 kroner i kontanter i bilen. Det forklarte han med at han hadde vekslet utenlandsk valuta etter en ferietur.

Rundt ti gram kokain
Politiet fant deretter kokain og sovemedisiner i Northugs bolig. Den tidligere langrennsprofilen opplyste fredag at det skal ha dreid seg om rundt ti gram kokain.
Etter å ha blitt løslatt sist torsdag sier Northug at han ikke hadde det godt.

– Jeg ble sittende utover natta, hadde det jævlig og tenkte på hvordan jeg skal ta tak i dette, sa skiprofilen.

34-åringen er siktet for fartsovertredelse, kjøring i påvirket tilstand og oppbevaring av narkotika. Northug var fredag klar på at han er beredt til å ta den straffen han får.

(©NTB)

Tidslinje for Petter Northug-saken:

* Tirsdag 11. august – onsdag 12. august: Petter Northug sier han var på fest og inntok kokain og alkohol før han dro til skiskole i Trysil.

* Torsdag 13. august: Petter Northug stoppes av politiet i en fartskontroll i 110-sonen på E6 sørgående i Ullensaker ved Gardermoen. Farten måles til 168 kilometer i timen. Politiet mistenker skiprofilen for å være ruspåvirket, og Northug tas med til legevakten for å avlegge blodprøve. Førerkortet blir beslaglagt, og senere samme kveld ransakes idrettsstjernens bolig. Der blir det funnet narkotika.

* Fredag 14. august: Northug bekrefter hendelsen på sin Instagram-profil. 34-åringen skriver at han har gjort «en stor feil» og opplyser at det er kokain som ble funnet hjemme hos ham kvelden før.

* Lørdag 15. august: Politiet opplyser til NTB at Northug foreløpig er siktet etter vegtrafikkloven, men at siktelsen kan bli utvidet.

* Ledelsen i sykkellaget Uno-X opplyser at den har besluttet å avslutte sin utstyrsavtale med Northug. Andre samarbeidspartnere som Norges Skiforbund og sportsutstyrskjeden XXL sier de vil bruke tid på å vurdere situasjonen.

* Idrettsminister Abid Q. Raja (V) sier at Northug bidrar til å svekke omdømmet til idretten.

* Mandag 17. august: Politiet bekrefter at Northug er siktet for tre lovbrudd. Kjøring i for høy hastighet og kjøring i ruspåvirket tilstand er brudd på vegtrafikkloven, mens mistanke om oppbevaring av narkotika hører inn under straffelovens paragraf 231.

* Tirsdag 18. august: I et intervju med Bergensavisen oppfordrer sandvolleyball-landslagets trener Kåre Mol eget forbund til ikke å bryte samarbeidsavtalen med Northug. Norges Volleyballforbund opplyser at de trenger tid til å vurdere situasjonen.

* Fredag 21. august: Northug stiller til pressekonferanse i Trondheim og avslører at han har et alvorlig rusproblem bestående av både alkohol og narkotika.