En av Norges siste krigsseilere er død

Nyheter: Nils Severin Økland var skytter i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten under andre verdenskrig. Økland er en av andets siste krigsseilere og døde i forrige uke, 108 år gammel.

Nils Severin Økland var skytter i Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten under andre verdenskrig. Økland var en av landets siste krigsseilere og døde i forrige uke, 108 år gammel.

Eldste mann

108-åringen var Bergens eldste mann og landets nest eldste fram til han døde 7. november, skriver Bergens Tidende. Økland bodde alene hjemme i huset sitt inntil han for to år siden flyttet til sykehjem.

– Han sovnet stille inn med familien rundt seg på Siljuslåtten sykehjem tirsdag kveld. Min far beholdt sitt gode humør og sin store livsglede helt til det siste, forteller datteren Bjørg Økland til avisen.

Økland ble født i Sveio i 1915, og 25-åringen arbeidet allerede til sjøs da andre verdenskrig brøt ut.

I 1941 flyktet han til Shetland, hvor han ble en del av Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Han tjenestegjorde på en rekke skip og deltok i konvoioppdrag for å sikre forsyninger av mat, krigsutstyr og olje på både Nord-Atlanterhavet og Middelhavet. Han opplevde å bli torpedert i 1943, skriver Bergensavisen.

Økland ble tildelt både Haakon VIIs Frihetsmedalje, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen og Forsvarsmedaljen, samt flere britiske æresbevisninger. I fjor ble han dekorert som ridder av den franske Æreslegionen av den franske ambassadøren i Norge.