– Slik vi nå vurderer utsiktene, holdes styringsrenten trolig på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
Knyttes til kronen
I de pengepolitiske avveiningene opplyser Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet at dersom renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge.
Banken påpeker også at en for høy rente kan bremse økonomien mer enn nødvendig.
«Siden forrige rapport har prisveksten vært lavere enn anslått, og arbeidsledigheten er litt høyere enn ventet. Forventningene ute til styringsrentene har falt. På den annen side har kronen svekket seg og er svakere enn lagt til grunn», skriver sentralbanken som begrunnelse for hvorfor de tror det er behov for å holde renten oppe en god stund framover.
Kronepåvirkning på prisvekst
Sentralbanken understreker at det er usikkerhet om den økonomiske utviklingen, og at de er særlig opptatt av utviklingen i kronekursen og hvilken virkning den kan ha på prisveksten.
«Blir det utsikter til at prisveksten holder seg oppe lenger enn tidligere anslått, kan renten bli satt opp», skriver banken.
Men dersom norsk økonomi får en kraftigere oppbremsing, eller at det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned mot målet enn hva anslagene tilsa i juni, tror Norges Bank at renten kan bli satt ned tidligere enn hva de da så for seg.
– 4,5 prosent ut året
I slutten av juni sa sentralbanksjefen at det ikke ligger an til å bli rentekutt i år. Hun forespeilet at styringsrenten ville bli liggende på 4,5 prosent ut året.
Wolden Bache poengterte dessuten at det kan bli behov for å sette renten opp hvis kapasitetsutnyttingen i næringslivet øker eller kronen svekker seg.
Frem mot det neste rentemøtet i september får komiteen mer informasjon om den økonomiske utviklingen. Da skal sentralbanken legge fram nye prognoser.