Interessen for håndverksøl har eksplodert i Norge de siste årene, og stadig flere brygger sitt eget øl. I april arrangeres NM i hjemmebrygg – i Trondheim.

Konkurransen er en del av Hjemmebryggerhelgen 2017 som går av stabelen 21.-22.april.

Foredrag, smaking, tips og kunnskapsutveksling står i fokus når hjemmebryggere fra hele landet møtes til årets hjemmebryggerkonferanse i Trondheim i neste måned.

–Dette er et arrangement for alle som elsker øl, og som har en genuin interesse for hjemmebrygging, forteller Frode Krogstad, komiteleder i Norbrygg og ivrig øl-entusiast.

Sammen med Norbrygg-medlem og hjemmebrygger Eva Beate Holm sitter han i arrangementskomiteen og er godt i gang med planleggingen av det som i hjemmebrygger-miljøet er årets desidert største happening.

–Ja, jeg innrømmer glatt at vi er litt nerdete, og når vi møtes fra alle deler av verden for å snakke om en ting – nemlig øl – blir det jo en spesiell stemning, sier Eva.

Levende legende

Bak det årlige arrangementet står den norske hjemmebryggerforeningen Norbrygg – i tett samarbeid med bryggeriene Austmann og E.C. Dahls. Sistnevnte er også arena for foredragene og konkurransen som arrangeres på lørdagen.

–Vi har alle sammen røtter fra hjemmebrygging sjøl, og vil gi litt tilbake til det miljøet som vi selv har startet i, forteller Torstein Høe, regionansvarlig i Austmann.

Deres bidrag til arrangementet er å være vertskap for alle deltakerne på hjemmebanen i Trolla fredag kveld. Og lage en stor velkomstfest i sine egne bryggerilokaler.

De har også skaffet tre av de internasjonale foredragsholderne som er satt opp på programmet på lørdag. En av dem er John Palmer, som blant annet har skrevet boka «How to brew».

– Dette er jo selve bibelen for alle hjemmebryggere, mang en øl-entusiast har startet sin karriere ved å finlese boken til Palmer!

Boken har kommet i flere revisjoner siden førsteutgivelsen, og er nå på 800 sider.

–Veldig mange har lest den og har et sterkt og nært forhold til Palmer, så nærmere en levende legende kan man nesten ikke komme, sier Torstein.

Kristian Berger og Roger Løe fra E.C Dahls bryggeri er også med i planleggingen av arrangementet.  De synes det er positivt at stadig flere får interesse for egen hjemmebrygging og ser ingen konkurranse i dette, snarere tvert imot.

–Det vi er opptatt av er at den norske og internasjonale ølkulturen skal ivaretas, her ligger det mye historie og håndverk og ikke minst en lidenskap for god smak, forklarer bryggeriambassadør Kristian.

Roger Løe ved E.C.Dahls bryggeri har selv startet karrieren sin som hjemmebrygger.

–I stedet for å kjøpe utstyr selv, gikk jeg etter utstyret, for å si det sånn!

Idag er han 1.brygger ved bryggeriet som er vertskap for årets Hjemmebryggerhelg.

Pakket inn i bleier
Ett av høydepunktene under årets hjemmebryggerkonferanse er kåringen av Norgesmester i hjemmebrygg, og fristen for å sende inn sitt eget øl går ut 17. mars.

–I fjor fikk vi inn til sammen 350 øl-prøver og det er ingen grunn til ikke å forvente det samme i år, forteller Frode.

Det skal konkurreres i ni klasser og deltakerne kan sende inn så mange prøver de vil. Men det er et kvalitetskrav at prøvene må være tappet på flaske.

-Det beste er å pakke inn flaskene i bleier, det kan kjøpes overalt og er den beste innpakningen du kan bruke for å unngå å søle på andres post! sier Eva.

Disse øl-nerdene planlegger årets Hjemmebryggkonferanse, som arrangeres på Austmann og E.C.Dahls bryggeri helgen 21.-22.april. F.v Kristian Berger og Roger Løe fra E.C.Dahls bryggeri, Eva Holm og Frode Krogstad fra interesseorganisasjonen Norbrygg.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Av erfaring vet hun at flasker lett kan knuse så det gjelder å tenke ut løsninger og finne emballasje som absorberer væsken hvis noe går galt under forsendelsen.

-Finaledømmingen foregår på lørdag etter at de 6 beste representantene er plukket ut av juryer over hele landet, sier Frode.

Bedømmingen av finale-bryggene foregår ut ifra spesielle kriterier.

–Vi dømmer ikke etter hva vi subjektivt synes er best, men etter typeriktighet, forteller Eva.

Spesifikke kvaliteter som smakstone, farge, klarhet og restsødme er vesentlig, skal vi tro spesialistene.

–Alkoholprosent, usmak og bryggefeil blir også avslørt, så det er mange elementer som skal klaffe for å bli kåret til norgesmester, sier Frode.

Den klassiske feilen begås ofte av de som prøver seg på IPA-brygging. Det er i utgangspunktet et av de enkleste hjemmebryggene å lage, og derfor er det mange som starter med å lage dette brygget.

–Men i mange tilfeller bommes det fatalt! IPA med altfor mye bitterhet, høy alkoholprosent og mye humlesmak er ikke godt! sier Eva.

Som erfaren hjemmebrygger vet hun hva hun snakker om. Og ifølge henne er hjemmebrygging både en artig og en takknemlig hobby.

–Det er ikke vanskelig å brygge øl som er helt ok å drikke, det krever verken mye kunnskap eller erfaring. Men når du har først har begynt blir du lett bitt av basillen og vil raskt avansere! sier Eva med et smil.

Ulike smaker og kvaliteter
Mørk og lys lager, IPA, Pale Ale, Hveteøl og Porter. Stout, Saison og surøl.

Ølsortene er mange og smaksinteressen like så. For den spesielt interesserte er det en lang vei å gå som god hjemmebrygger skal bli, men med tilfanget av utstyr, råvarer og ikke minst utvalget av spesialøl i butikkene de siste årene er det liten tvil om at hjemmebrygging er kommet for å bli – også i Norge.

–Kunnskapsutveksling er det aller viktigste for alle oss som driver med dette, og som interesseorganisasjon for de norske hjemmebryggerne ønsker vi å bidra til å fremme norsk og internasjonal øl-kultur, sier Frode.

Ikke alle som melder seg på har med sitt eget øl for å konkurrere. Og ikke alle som har sendt inn sitt hjemmebrygg til konkurransen deltar på konferansen. Men vinneren som skal kåres blir invitert til å delta hele helgen.

–Det er jo et nerdat nivå på det her, men det er jo hele poenget det, sier Torstein.

Lagre

Lagre

Lagre