Nidarosdomen kunne blitt skadet for all ettertid. Nå viser det seg at det har gått bedre enn fryktet

Nyheter: Mandag 8. april ble det utført omfattende hærverk på Nidarosdomen. En mann tagget blant annet 666 og nazisymboler med oransje spraymaling på Nidarosdomens vestfront og på besøkssenteret ved siden av.

Arbeidet med å fjerne taggingen startet allerede samme kveld. Malingen på dører og vinduer ble fjernet raskt. Tagging på murverket fra middelalderen derimot, er det ikke så enkelt å fjerne. Her må man gå skånsomt frem, ifølge fagfolk tilknyttet Nidarosdomen.

Det var daglig leder i Trøndervask, Fariba Rahimi som først ankom Nidarosdomen for å gå løs på første runde med fjerning av den sinnsforvirrede tilgrisingen av nasjonalhelligdommen:

– Vi har spisset kompetanse på akkurat dette området, siden vi er den eneste ISO-sertifiserte renholdsbedriften på fjerning av grafitti. Dessuten var dette en jobb jeg gjerne ville gjøre selv. Det er ikke hver dag nasjonalhelligdommen trenger våre tjenester. Så vi slapp alt vi hadde i hendene og rykket ut på kort varsel.  Og det så jo slett ikke bra ut der nede. Men personen var åpenbart ikke frisk, så jeg håper han har fått god hjelp av helsevesenet, sier Rahimi.

Gjerningsmannen som er en svensk statsborger i 40-årene ble raskt ble pågrepet av politet. Han  er også siktet for å ha veltet 10-15 gravstøtter på den Jødiske kirkegården i Trondheim. Flere Davidsstjerner ble også knust. I etterkant rykket statsminister Støre ut og fordømte handlingene i nasjonale media.

Jobber med å bedre beredskap

– Vi fikk fjernet all taggingen på de harde overflatene. Men på klebersteinen kan man dessverre fortsatt se spor etter hærverket ser man nøye etter. Vi tør ikke å gå hardere til verks her, da vi er redd for at man skader den middelalderske steinen, opplyser Rune Langås, leder for Bygghytta ved Nidarosdomens restaureringsarbeider til trondheim24.

Langås opplyser at det for tiden pågår et arbeid for å styrke beredskapen i forbindelse med slike hendelser:

– Vi jobber med beredskapen ja. Det innebærer blant annet at vi går til innkjøp av mer verktøy av den typen vi har i dag, og andre maskiner som kan «supplere» utstyrsparken. Likeså er vi i ferd med å knytte tettere kontakter til andre firma som har kompetanse innenfor området, sier Langås.

– Hva ble sluttregninga etter dette arbeidet?

– Kostnadene i forbindelse med taggingen går hovedsakelig opp mot vår timebruk. Jeg har ikke eksakte tall pr nå, men det har nok minst gått med 60 – 80 timer på denne saken, forteller Langås.

Trist og frustrerende

– Det er selvfølgelig trist og frustrerende å oppleve at noen gjør hærverk på Nidarosdomen på denne måten. Samtidig varmer det å oppleve at så mange mennesker fra hele landet viser et engasjement og en stor omsorg for Nidarosdomen, uttalte Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidarosdomens restaureringsarbeider (NDR), til nidarosdomen.no rett etter hendelsen.