Fariba har selv vært flyktning. Nå er hun bedriftseier og brenner for å ansette ukrainske asylsøkere

Nyheter: Næringslivsleder Fariba Rahimi mener næringslivet i Trondheim har et ansvar for gi flyktninger fra Ukraina jobb. Rett over nyttår lyser hun ut 10 ledige jobber.

Fariba Rahimi kan godt identifisere seg med de ukrainske asylsøkerne. Selv kom hun til Norge som flyktning fra Iran for snart 25 år siden. Med seg hadde hun ikke stort annet enn en grunnleggende helsefaglig utdannelse fra hjemlandet. På 20 år har hun gjort reisen fra å være en ensom 18-åring uten språk og nettverk, til å eie og lede en bedrift med over 30 ansatte.

– Å gi disse menneskene en jobb og muligheten til å tjene sine egne penger er den beste måten vi kan bidra på. Og det synes jeg næringslivet i Trondheim har en plikt til å gjøre, sier Fariba Rahimi, eier og daglig leder av Trøndervask.

Hun har selv ansatt flere personer fra Ukraina og etter jul er planen å ansette 10 nye:

Trøndervask er i sterk vekst og vi trenger folk. Mine erfaringer så langt med medarbeiderne fra Ukraina er svært gode. Dette er folk som er arbeidsomme, tilpasningsdyktige og ikke minst lærevillige. Profesjonelt renhold i 2022 er mye mer enn «å svinge moppen». Moderne renhold består av arbeidsprosesser og håndtering av maskiner og hjelpemidler som krever kunnskap og kompetanse. Hos oss har ukrainerne raskt blitt en del av vårt dyktige og sammensveisede team. Ukrainere er flotte folk som kan og vil jobbe, forteller Rahimi, som over nyttår har bestemt seg for å ansette 10 nye personer:

– Ukrainere er spesielt velkommen til å søke på disse stillingene, fastslår Fariba Rahimi.

Julegaver

Da trondheim24.no er på besøk i Trøndervask sine kontorlokaler, er et knippe damer fra Ukraina der for å plukke opp julegaven sin fra arbeidsgiver. Tonen er livlig og språklige utfordringer håndteres med mobiltelefon og google translate.

Ungjenta Voloshchuk Oleksandra (stående t.h i bildet) flyktet til Norge sammen med sin mor som også jobber som renholder hos Trøndervask:

– I Ukraina levde jeg et rolig liv, jeg hadde en leilighet og jeg bodde sammen med en fyr. Alt var bra med oss, og jeg hadde ikke tenkt å flytte noe sted. Helt til krigen startet.  Kjæresten min er soldat. Jeg var redd og bestemte meg for å reise til Norge. Jobben hos Trøndervask er en god mulighet til å tjene penger for folk som ikke kan språket. Så langt har jeg ingen plan for fremtiden på grunn av situasjonen i Ukraina, men jeg skal lære meg språket og prøve å lykkes i Norge, forteller Voloshchuk Oleksandra.

Kommer mange asylsøkere

Asylstrømmen vil neppe avta med det første. Russerne har som kjent målrettet bombet sivil infrastruktur og strømnettet med mål om å skape skrekk i befolkningen og en ulevelig vinter for den jevne ukrainer:

Bare forrige uke ble det det registrert 581 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge. Til nå i 2022 har det kommet 34.685 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge. Blant dem er 16.371 kvinner, 7.283 menn og 11.031 barn.

– Det er grusomt det som nå skjer i vårt naboland, og vi er alle forpliktet til å hjelpe så godt vi kan. Samtidig er det liten tvil om at denne tragedien også representerer en ressurs for arbeidslivet. Mange bransjer, deriblant min, har store utfordringer med å skaffe nok arbeidskraft. Så nå må vi alle brette opp ermene å sørge for å få flest mulig ukrainere inn i arbeidslivet så raskt som mulig, oppforder Fariba Rahimi.