annonse
Nå haster det om du vil sikre deg billetter til de beste konsertene på Stormfestivalen
– Vi har lagt opp til en passasjerøkning på over 40 prosent fram til 2030, sier kommersiell direktør Lena Angela Nesteby i SJ Norge til NTB.
SJ tar over togdriften hele veien fra Oslo og nordover til Bodø, via Trondheim, ved midnatt mandag. I løpet av de neste ti årene håper de på en økning fra 3,5 til 5 millioner passasjerer i året på de sju strekningene de skal kjøre.
– Vi mener tog har stort potensial. Det er økt fokus på miljø. Da er det viktig at det fins materiell tilgjengelig. Vi må smi mens jernet er varmt, sier Nesteby.
SJ vant til slutt anbudskonkurransen i fjor fordi prisen staten må betale det svenske selskapet, var lavere enn det Vy ville ha. Passasjervekst er avgjørende for lønnsomheten, vedgår Nesteby.
Nattog til møte
SJ har tatt opp ønsket om mer materiell med Norske Tog, som eier togsettene som operatørselskapene Vy, Go-Ahead og SJ leier. Men det er bare totalt 20 sovevogner tilgjengelig, ifølge SJs kommersielle direktør.
Nesteby mener togene kan bli et alternativ til jobbreiser med fly.
– Da kan man ta nattoget til Trondheim eller Oslo eller Bodø, ha et møte på formiddagen og ta tog hjem på ettermiddagen, sier hun.
I dag blir sovekupeene fort utsolgt. Enkeltspor er ikke alene grunnen til at det er for lite kapasitet på togene, mener Nesteby, som tror både hyppigere avganger og lengre tog er mulig.
Krisestøtte
Direktøren sier de også har tatt opp behovet for flere vogner med Jernbanedirektoratet, som i juni i fjor tildelte SJ togstrekningene Dovrebanen og Nordlandsbanen.
De overtar også lokaltogtilbudet i Trøndelag, Rørosbanen og ruta fra Dombås til Åndalsnes (Raumabanen). Togtilbudet på strekningene får nå det felles merkenavnet Nord.