Trondheim kommune deler ut spytt-tester

Nyheter: PCR spytt-tester, som du kan bruke til å teste deg selv for korona, skal nå deles ut til de som har behov for det i Trondheim.

Får ned ventetid

Dette gjelder for personer som har symptomer som kan skyldes korona, eller trenger test for å slippe karantene. Ordningen vil øke testkapasiteten og få ned ventetiden, heter det i en melding fra kommunen.

I løpet av denne uka vil det komme på plass boder i Munkegata og på Leangen der du kan hente utstyr for selv å gjennomføre en PCR spytt-test hjemme. Når testen er gjennomført leverer du den inn for analyse. Innlevering vil også skje på de to stedene hvor testutstyr leveres ut.

Dette tilbudet gjelder for følgende situasjoner:

Personer som har symptomer som kan skyldes korona.

Personer som har fått en vaksinedose og trenger test mellom dag 3 og 7 for å slippe smittekarantene

Personer som er uvaksinert og trenger test for å kunne avslutte karantene dag 7.

Det er ingen timebestilling for å hente ut testutstyr eller for å levere inn testen til analyse.

Hva med de som har symptomer på korona?

Fullgod test

Slike spytt-tester kan også tas av personer som har symptomer på korona. Men har du symptomer må du få noen andre til å hente og levere inn testen for deg. Dette for å unngå å spre smitte på våre utleveringssteder.

En og samme person kan hente/levere utstyr for flere av sine nærmeste. Men da har man selv ansvar for å merke testglassene slik at de ikke forveksles.

PCR spytt-tester er en fullgod test for å avdekke om du er smittet av korona eller ikke. De sendes laboratoriet for å bli analysert på samme måte som “pinne-testen”. Svaret på testen vil du få på helsenorge.no slik ordningen er for de tradisjonelle testene. Vær oppmerksom på at svartiden vil bli noe lengre nå pga at totalbelastningen på laboratoriene øker.

Trondheim kommune har god erfaring med bruk av spytt-testing, og dette har lenge vært benyttet ved ordinære timebestillinger.

3000 tester i døgnet

– Vi arbeider nå med å få satt opp dette tilbudet som en selvtest. Vi tar sikte på at dette kommer på plass om en dag eller to. På denne måten skal vi øke testkapasiteten kraftig i Trondheim. Når dette er på plass vil vi ha kapasitet til å gjennomføre om lag 3000 tester i døgnet, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli.

Bodene for utlevering av testutstyr og innlevering av avlagte prøver vil være åpne alle ukedager fra 10.00 til 17.00.

Status for smitten

71 av de 104 nye smittede er i 20-årene, ifølge Trondheim kommune. 1.353 personer ble testet i Trondheim mandag.

Tirsdag startet massetestingen av 35.000 studenter ved NTNU i Trondheim. Studentene får utdelt en selvtest. Dersom testen er positiv, må studenten ta kontakt med smittevernkontoret for å få en ordinær koronatest.

– Vi håper at det ikke er en voldsom smittespredning. Men samtidig frykter vi at det kan være store tall, sier Morten Wolden, kommunedirektør i Trondheim til NRK.

Han er klar på at festingen må settes på pause.

– Fadderuka er for lengst over. Nå må det være slutt på sosiale aktiviteter og festing. Det er den eneste måten å få kontroll på dette.

Også skoler i Trondheim med koronasmitte får nå utdelt hurtigtester. Ifølge Adresseavisen er 92 elever på 1. trinn på Byåsen skole satt i karantene etter et smittetilfelle på trinnet. Barna må være i karantene fram til første negative test.