Luftkvaliteten i Trondheim var svært dårlig torsdag kveld

Nyheter: Luftkvaliteten ved Bakke Kirke, Elgesetergate og Torvet var i går kveld forbundet med betydelig helserisiko, ifølge Trondheim kommune. I dag er bylufta friskmeldt.

Alt tilgjengelig mannskap fra Trondheim bydrift var i natt ute i gatene for å få kontroll på den akutte situasjonen som har oppstått, hovedsakelig på grunn av tørt vær og vind.

Luftforurensningen i Trondheim overvåkes  av fire målestasjoner rundt omkring i byen.

På to av målepunktene – ved Torvet og Bakke kirke – var lufta svært dårlig ifølge data fra målestasjonene torsdag kveld ved 23-tiden. 

Luftkvaliteten var så dårlig at den er forbundet med «beydelig helserisiko» ifølge kommunens klassifiseringssystem.

Det betyr at helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjertekarsykdommer.

Saken fortsetter etter annonsene:

– Å, herregud så godt! Derfor er denne retten elsket av folk over hele kloden

– Kom og sjekk ut mine burritos, en genial matbit som kan varieres fra en enkel vegetarisk lunsjrett til full pakke gourmet med eksklusivt, trøndersk biffkjøtt.

Siste uke for byens beste tacodeal: – For oss er taco kjærlighet, kultur, tradisjon og lykke

Taco-restaurantene kommer og går i Trondheim. Men taco kan være så mye snodig. Er du klar for en autentisk taco-opplevelse bør du finne veien til Restaurant Frida i Fjordgata.

Myndighetenes helseråd er at barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene

– Akkurat nå er det høye konsentrasjoner av svevestøv i byen. Personer med med luftveisproblemer er utsatt. Små barn og eldre bør være forsiktige, sier miljøsjef i Trondheim kommune, Marianne Langedal, til NRK Trøndelag torsdag kveld.

Målingene er de dårligste denne vinteren. De høye nivåene av svevestøv skyldes det kalde og tørre været, opplyser miljøsjefen.

– Dessuten har det vært mye vind. Det har tørket veldig opp i veibanen og på parkeringsplassene, og derfør virvles nok mye støv opp i luften, sier Langdedal til NRK.

Nå er imidlertid luftkvaliteten friskmeldt. Klokken 10.00 fredag viste alle målestasjonene «grønt lys» hvilket betyr at det ikke er forbundet med helserisiko og ferdes i byen.