Nå kan det bli innført full skjenkestopp

Nyheter: Får man ikke kontroll på den økende smitten, kan det gå mot full skjenkestopp.

– Vi er veldig spent på den kommende helga. Det er meldt godvær og sol. Folk har lyst til å gå ut, men nå må folk oppføre seg, rett og slett. Vi tåler ikke så mye mer smitte. Da sprenges ikke bare testkapasiteten til kommunen, men også analysekapasiteten til St. Olav. Selv om vi tester godt over 2000 i døgnet, har vi fortsatt 4000 som venter på test, sier kommunaldirektør Morten Wolden til Nidaros.

Ikke annet valg

Blir det mange brudd på smittevernreglene i helga, har ikke kommunen andre muligheter enn å innføre full skjenkestopp:

– Hvis våre vektere ser mye avvik i form av mingling på utesteder i helga, så må vi gjøre noe. Da venter vi ikke på å se om det fører til økt smitte, sier Wolden.

Det er siste døgn  registrert 47 nye smittede i Trondheim det siste døgnet. Minst én av de smittede har ukjent smittekilde. Minst 40 er smittet av kjente nærkontakter, en har ukjent smittekilde, mens seks ikke er ferdig sporet ennå, opplyser Trondheim kommune.

Onsdag vedtar formannskapet i Trondheim en ny og strengere lokal koronaforskrift. Blant forslagene er å stramme inn matservering til skjenking, og en maksgrense på ti personer på innendørs arrangementer.

Tåler ikke mye mer nå

Kommunedirektør Morten Wolden sier til Adresseavisen at han tror kommunen må regne med høye smittetall i de neste fire til seks dagene, før det kan begynne å snu.

– Jeg tror ikke vi tåler mye mer smitte i byen nå. Vi er helt i grenseland på testkapasiteten, og at vi mister kontrollen. Hvis det skjer, må vi innføre enda strengere tiltak. Det blir en dårlig start på sommeren, sier Wolden til avisen.

Aldri opplevd så mye smittet Trøndelag

Trøndelagskommunene har aldri under pandemien opplevd så mye smitte samtidig, og nå ber Statsforvalteren i Trøndelag fylket om å sette inn krafttak de neste 14 dagene for å bremse smittespredningen.

– Det bekymrer meg veldig fordi i Trøndelag er det ennå mange i risikogruppene som ikke er vaksinert. Disse personene krever ekstra beskyttelse fremover. Vi må alle ta et krafttak de neste 14 dagene, slik at vi hindrer enda større smittespredning, sier smittevernansvarlig Marit D. Kverkild hos Statsforvalteren i Trøndelag.

De siste tallene viser 48 nyesmittetilfeller i  Trondheim kommune. Det går frem av en pressemelding sendt ut onsdag morgen.

Av disse er 27 menn og 20 kvinner. 25 av de smittede er i 20-årene.

Minst 40 er smittet av kjente nærkontakter, en har ukjent smittekilde, mens seks ikke er ferdig sporet ennå. Alle har mildt forløp.