Da Jon Vu-Yen Nguyen (25) og kompisen Martin Hinna (25) flyttet til Bakkegata 8 i august i fjor oppdaget de en helt ny del av byen og tenkte:
«Hvorfor ikke bare lage en festival med utgangspunkt i vår egen gate?»
Ideen om Bakkefestivalen var født, og på rekordtid har de stablet på beina en ny musikk – og miljøfestival som skal ta pulsen på byen og gi nytt liv til Bakklandet og Møllenberg.
– Jeg har bodd i byen i nesten seks år og føler meg litt som en trønder sjøl, selv om jeg er fra Stavanger. Jeg har ikke tenkt å bo noe annet sted, forteller Jon på kav stavangerdialekt da vi møter ham i vårsola utenfor den gule bygården som for tida fungerer som bolig og festivalkontor.
Sammen med over 20 frivillige leder han den nye nærmiljø-festivalen som lørdag 6. mai inviterer til gratis familiedag, formiddagshygge i parken, boder med mat og drikke, og masse konserter.
I det hele tatt skape god festivalstemning midt i byen. Fra klokka ti lørdag morgen til klokka elleve på kvelden.
Mer kunnskap om bærekraft
Ingen av dem har særlig arrangementserfaring, men begge er ivrige festivalgjengere og hobbymusikere som liker å bruke byen. Dessuten har de blitt mer og mer miljøbevisste, og vil gjerne at flere skal få kunnskap om bærekraftige ting.
Kneiken Felleshage, Remida, Prisløs Vintage og redesign, MikroGartneriet, Ducky, Framtiden i Våre Hender og Besteforeldrenes Klimaaksjon er noen av de du kan bli bedre kjent med lørdag 6.mai, og som passer festivalprofilen perfekt, mener arrangørene.
Les hele programmet for Bakkefestivalen her
Festivalområdet blir delt inn i ulike soner, med Bakkescenen som hovedattraksjon hvor konsertene vil holdes. Også Bakkegata, som denne dagen bare går under navnet Bakken, vil være fylt med boder og stands og utsalg fra ulike matleverandører.
Både Falafelkompaniet, Jacobsen & Svart, Stammen Café og Lysklæt vil sette sitt preg på festivalen. Og selvsagt kan du fylle på drikkeflaska di fra tappekranene til Sildr.
Pressesjef Trym Sørsdal sier de ydmykt har gjort det de kan for å tilpasse seg nabolaget.
For de som måtte lure på noe angående arrangementet neste lørdag, har de også en egen nabotelefon. Denne kan ringes til fra og med tirsdag 2. mai til og med søndag 7. mai.
Nabotelefonnummeret er: 938 21 131
–Ikke alle er på sosiale medier, understreker Trym og forteller at de vil nå ut til så mange som overhodet mulig når de arrangerer en såpass stor happening rett utenfor vinduene til et helt nabolag.
Jon har studert filmvitenskap, er nå frilanser og jobber i sitt eget selskap med dokumentarfilm.
Han har aldri før arrangert en eneste festival, men synes det har vært sinnsykt gøy å være nykommer i en bransje som han opplever som veldig stor i Trondheim.
Nå vil han gi byen enda et nytt kulturtilbud, med sin helt egen vri.
– Jeg har brukt de tre-fire siste årene på å spise mye mindre kjøtt, men mangler egentlig litt mer kunnskap om miljø. Og jeg tror det er mange som har det på samme måte. Derfor har vi valgt å kalle dette for en musikk og miljøfestival, forteller han.
Sakte-aktivisme
Guttene har kjempemye positivt å si både om Klimafestivalen og Vegan Fair, men ønsker ikke å profilere seg som en ren klimafestival. De vil heller at folk skal oppdage musikken og delta på bydelsfesten, uten å føle på en politisk agenda. Allikevel innrømmer Jon at han selv oppfatter seg som aktivist.
– Jeg har mitt eget begrep for det, jeg kaller det en form for sakte aktivisme, eller saktivisme, sier han og tar oss med inn i hagen i bakgården.
–Denne lille perlen av et friområde oppdaget vi da vi flyttet inn, men jeg tror ikke det er så mange som vet om den, sier han.
De to benkene som er plassert ved inngangen til parken vitner om at det ikke har vært så mye vedlikehold de siste årene. Nå åpner festivalarrangørene opp for at publikum kan ta i bruk parken og oppdage de hemmelige rommene som finnes flere steder i byen.
På andre siden av gata banker de på døra til to av de frivillige Eirin og Nina. De bor i studentkollektiv sammen med tre andre i nummer 9 og har blitt gode venner med Jon og Martin siden de ble naboer i fjor.
Sammen lover de både godvær og god stemning i bakken på lørdag.
Støtte og velvilje
Han berømmer Trondheim for all den velviljen han har møtt da han startet noe som i utgangspunktet skulle være en liten hendelse og hyllest til bydelen.
– Det har blitt så stort, og så bra, og så godt mottatt, fordi alle stiller opp for oss!
Tilskudd har de også fått.
Trondheim kommune, fylkeskommunen, Frifond og ikke minst fra Bakklandet nærmiljøstiftelse
– Alle har sagt ja, og gitt oss enorm støtte, jeg føler virkelig at folk heier på oss og vil oss vel, sier han.
–Det sier noe om at det er et behov her tror jeg, bare se på alle scenene som har forsvunnet i byen det siste. Selv har jeg vanket mye på Brukbar, Familien og Blæst men idag er alle de tre utestedene borte. Det har blitt et tomrom i byen.
Det er vel her dere kommer inn i bildet da?
– Behovet er der helt klart, men jeg føler at det er litt vanskelig å svare på, men festivaler har jo blitt veldig populært da, sier han.
Han er også glad for at de har fått mye drahjelp fra andre i bransjen.
– Bård Flikke og Pstereo har jo mildt sag vært en mentor i denne prosessen. Jeg har jo selv aldri vært en del av bransjen før, så jeg har lært enormt mye!
Hvordan har det vært å jobbe med booking av artister?
– Det er jo også en egen historie, til tross for at vi aldri har gjort dette før, har vi fått masse tips og hjelp, og fått gode tilbakemeldinger fra alle artistene også.
Trønderske artister
Inspirasjon og råd og hjelp har de fått særlig fra Trondheim Calling, som har hjulpet dem hele veien siden starten for seks måneder siden. Særlig har de fulgt med på det trønderske musikkmiljøet det siste halvåret og hvilke artister som har gjort det bra.
Lørdag formiddag blir derfor viet trønderske artister. Arne Åsmund er en av dem.
–Det er mange som formidler fine ting mørkt, men han formidler mørke ting fint, sier Jon og snakker seg varm om hele programmet.
Les hele programmet for Bakkefestivalen her
Men høydepunktet er så absolutt The Fjords. Og tidspunktet for den konserten er nøye planlagt.
– De går på scenen 21.45, og sola går ned kl 21.53, åtte minutter senere, så jeg ser liksom for meg en drømmesituasjon!
Dere høres jo superproffe ut?
– Tja – jeg vet ikke jeg, vi prøver bare å gjøre noe gøy, ler Jon.