Fredag kan du få en forsmak på musikkbransjefestivalen Trondheim Calling i februar når «Lyden av 2018» arrangeres på Byscenen i Trondheim.

Ifølge daglig leder og primus motor Thomas Ryjord er det 10  unge og lovende artister fra Trondheim og Trøndelag som vi garantert vil høre mer av i årene som kommer.

– Trondheim Calling har vært et springbrett for mange artister i Norge de siste årene.

– Både band som Highasakite, Broen, Ine Hoem, The Fjords og fjorårets rakett-debutanter Pam Poko har startet karrierene sine i Trondheim og fått platekontrakter etter å ha vært med her, forteller Thomas Ryjord.

Mentorer fra bransjen

Musiker, artist, produsent og låtskriver Per Borten har selv drevet med musikk på heltid i tjue år.

Han har mye å bidra med for å hjelpe nye artister opp og fram, men innrømmer at han er dønn ærlig som produsent.

– Folk må tåle å høre min ærlige mening, jeg er vel kanskje ikke den som er flinkest til å prate med ungdommer, men jeg er oppriktig interessert i det de driver med, sier Borten.

Musiker og produsent Per Borten og bookingagent og manager Vibeke Hay Wold er to av mentorene som skal jobbe med unge demo-artister fram mot Trondheim Calling i februar 2018.

Sammen med blant andre bookingagent og Spidergawd-manager Vibeke Hay Wold skal han bidra som mentor for de nye demo-artistene.

Begge var med som mentorer under Trondheim Calling i fjor, og gleder seg til å møte de unge artistene for første gang under fredagens konsertrekke.

– Mange av dem har god erfaring som musikere allerede, men trenger å få hjelp til alt det andre som er viktig å kunne noe om som artist, førteller Vibeke.

– Mange av dem er jo godt utdanna musikere, og det blir ikke helt riktig å kalle dem nybegynnere når mange av dem har den høyeste musikkutdanninga som finnes i Norge!

Selv om mange av demoartistene kanskje ikke kommer rett fra øvingsrommet, er det ikke alle som har like mye erfaring fra det å spille for publikum eller kjenner alle sider av musikkbransjen.

– Vi kan hjelpe dem med mye av det som skal til for å bli en artist med en karriere, det er jo ikke bare det musikalske som teller, sier Vibeke.

Hun har lang erfaring som eventmaker, kulturprodusent, bookingagent og ikke minst manager.

– Uten Vibeke hadde ikke jeg fått til så mye av det promomessige rundt Spidergawd, hun er rå på å holde styr på alt det andre som hører artistlivet til, skryter Per.

Han ser fram til å bli kjent med årets demoartister.

– Mange av dem er jo godt utdanna musikere, og det blir ikke helt riktig å kalle dem nybegynnere når de har den høyeste musikkutdanninga som finnes i Norge!

Image with visual paralax effect

Som mentorer har Per og Vibeke ulike roller.

– Jeg er kanskje den med mest kompetanse, men også den som er minst oppbyggende! Jeg kan radbrekke ei låt eller et lydbilde, og kan være helt ærlig.

Amanda Tenfjord var en av artistene i fjor som ønsket Per Bortens ærlige og oppriktige mening, og som fikk klar beskjed:

– Du må kaste alt og begynne helt på nytt!

Han legger til:

– Det hører med til historien at hun gjorde nettopp det, hun klarte å snu  det hele på tre måneder, og ble en av de artistene som virkelig fikk et gjennombrudd – det er utrolig imponerende av ei ung jente på 19, understreker Per.

Første gang på en scene

Hvem som blir framtidens nye stjerneskudd innen pop, rock og hip-hop gjenstår å se, men det er iallefall ti av de utplukkede demo-artistene som får sin debut allerede på fredag denne uka.

– I løpet av kvelden blir det konserter på tre ulike scener, og mange av artistene spiller på en ordentlig scene for første gang, forteller Ryjord.

Thomas Ryjord gleder seg til å presentere ti av demo-artistene til Trondheim Calling 2018, under «Lyden av 2018» på Byscenen førstkommende fredag.

– Vi gjør dette for at de skal bli litt mer varm i trøya og få en sjanse til å forberede seg til konsertene de skal holde under Trondheim Calling i februar, legger Ryjord til.

Til sammen fikk de inn nærmere fire hundre søknader fra band og artister som ønsket å bli demo-artist, og 22 av dem er plukket til å delta på Trondheim Calling i 2018.

– Det har blitt merkbart høyt nivå på artistene som sender inn demoer, og snittalderen på de som søker har gått ned, sier Ryjord.

En av dem det er knyttet store forventninger til, og som allerede har gjort seg bemerket i bransjen, er Trondheimsbaserte Gerald Ofori.

Den 16 år gamle rapperen, sangeren og produsenten går fortsatt på videregående skole, men har holdt på med låtskriving i fem år allerede.

Ryjord er sikker på at det finnes minst en ny norsk artist blant de som spiller for første gang på Byscenen imorgen, og som vil få sitt gjennombrudd nettopp her.

– Mange har en internasjonal sound i musikken sin allerede, og har forståelse av hva som skal til for å slå gjennom.

– Det er spennende å se hvor høyt nivå det er på artistene, påpeker Ryjord.

Lyden av 2018: Les om alle artistene her

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre