Lederen i Trondheim Ap ble sparket: Nå trekker nestlederen seg og krever granskning.

Nyheter: Leder Gunn Elin Høgli i Trondheim Ap måtte fredag gå etter et mistillitsforslag på årsmøtet. Aps partisekretær ber om at det blir slutt på interne konflikter. Siste dreining er at nestleder Jørn Arve Flått trekker seg fra styret i Trondheim Ap og krever granskning av det han omtaler som et kupp.

Natt til lørdag har han sendt e-post til leder i valgkomiteen Eva Kristin Hansen og varslet at han trekker seg som nestleder i Trondheim Ap, ifølge Adresseavisen.

Ifølge avisa er dette ordlyden på mailen: ««Til valgkomiteen v/leder Et uakseptabelt kupp fant sted på årsmøtet i Trondheim Ap. Lederen vi enstemmig valgte for to år på årsmøtet i fjor, ble utsatt for et mistillitsforslag som etter min mening var svakt begrunnet og kom på et ualminnelig uryddig tidspunkt: få dager før årsmøtet. Debatten i salen viste tydelig at mange partilag i byen sto bak den valgte lederen, men så lenge ett partilag har mer eller mindre rent flertall i salen, var resultatet gitt. Som valgt nestleder beklager jeg at lederen som for øvrig ikke sto på valg i år, ble kastet, og jeg reagerer sterkt på måten det skjedde på.»

annonse

Giske i kulissene

83 personer stemte for mistillitsforslaget, mens 60 stemte imot. Tre personer stemte blankt. Høgli må derfor gå av etter kun ett år som Trondheim Ap-leder.

Etter avstemningen kom Høgli med krasse beskyldninger mot blant annet Nidaros-leder Trond Giske fra talerstolen, skriver Adresseavisen.

– Jeg fikk telefon fra Trond Giske 22. mai om at jeg var illojal og tilhenger av AUF, sa Høgli, som la til at Giske skal ha sagt til henne at hun skulle kastes på et ekstraordinært årsmøte.

Det har ikke lyktes NTB å få tak i en kommentar fra Giske.

annonse

– Stemmer ikke

Konflikten skal ifølge Høgli skyldes at partikontoret ansatte AUF-eren Emilie Græsli i valgkamporganisasjonen. Græsli hadde frontet AUFs oppgjør med Giske i 2020.

Giske avviste tidligere på kvelden at han hadde spilt opp til bråk i forkant av møtet. Etterpå nektet han for at han hadde sagt at Høgli skulle kastes.

– Det stemmer absolutt ikke, sier han til Adresseavisen.

– Det er rett og slett ikke sant. Det er ingen som har truet henne med noe som helst. Men, akkurat i en sånn situasjon, får vi ha litt takhøyde for at det kommer noen harde ord, sier Giske til Nidaros.

Munnhoggeri

Giske sa tidligere på kvelden fra talerstolen at mistillitsforslaget, som kom fra Østbyen arbeiderlag, var et legitimt forslag. Han sa at maktkamper kan være tøffe.

– Det kan være veldig tøft. Da Gro overtok etter Reiulf, eller Jens etter Thorbjørn, var det også tøft, sa Giske.

Han var kritisk til at flere gikk ut i mediene i forkant av møtet, en kritikk som tidligere gruppeleder Roar Aas lot seg provosere av:

– Jeg blir provosert over det du sier, Trond, når du kritiserer medieutspill. For dette startet med et medieutspill der dere dro hele partiledelsen gjennom søla. Så kommer dette med mistillit – det er svært krevende, sa Aas.

– Mangler sidestykke

Politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisen skriver at fredagens dramatikk mangler sidestykke.

Trondheim Ap er vant til bråk, men det som foregår på Prinsen hotell nå, mangler sidestykke. Partilaget i byen som en gang ble regnet som en bastion i Arbeiderpartiet, holder nå på å rive seg selv i fillebiter, skriver hun i Adresseavisen.

– Da partiveteran Arnfinn Brechan under debatten sa at partiet er sin egen verste fiende, gikk det et talende sukk gjennom forsamlingen, skriver Sandvik videre.

– Nå må det være slutt

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng var til stede i Trondheim fredag kveld. Hun sa til TV 2 før avstemningen at det er første gang hun har vært på et årsmøte hvor det fremmes mistillit mot sittende leder.

Etter avstemningen talte Stenseng for forsamlingen. Hun sa det har vært reglen mer enn unntaket at det er konflikter og persondebatter som preger møter i Trøndelag og Trondheim, ifølge VG.

Trondheim klarer ikke sette dagsorden på politikk når det er personer og interne konflikter som skal dominere, sa hun.

– Nå må det være slutt på det.