Kostnadene knyttet til Trondheim Spektrum har blitt mye høyere enn planlagt, skriver Klassekampen.
Byggeprosjektet mottok blant annet 55 millioner kroner fra kommunen i en nødoverføring for å unngå konkurs. Kommunen sto også oppført som garantist for store lån. I tillegg har kommunen inngått en leieavtale for hallen fra 2020 til 2035, med dobbelt så høy leiepris som tidligere.
Penger fra kommunekassa
– Når kommunen tar penger fra kommunekassa for å drive butikk, må man passe på å få mest mulig igjen for fellesskapets penger, sier Gjermund Mathisen, som er ESAs direktør for konkurranse og statsstøtte.
Trondheim Spektrum skal også være tilgjengelig for private aktører som ønsker å leie, men kommunens praksis kan ha gjort dette vanskelig. EØS-regler slår fast at kommunalt eide selskaper ikke skal få kunstige fordeler av å være statlig eller kommunalt eid.
– Udemokratisk
– Skal lokaldemokratiet være reelt, må politikerne få bestemme hvem kommunen skal kjøpe tjenester av. At det sitter folk i Brussel og detaljstyrer kommunen, mener vi er udemokratisk, sier gruppeleder Ragna Vorkinnslien i Rødt, som mener EØS-avtalen undergraver kommunenes selvbestemmelse.
(©NTB)