Risikosport med enslige mindreårige asylsøkere i Trondheim? Nei, absolutt ikke, sier forsker

Nyheter: I Trondheim er det omlag 200 enslige mindreårige asylsøkere - de fleste er fra Afganistan. Forsker avviser at det er en risikosport, i en ny podcast fra NTNU samfunnsforskning.

– Håpet er at vår forskning og moderne formidling kan bidra til økt innsikt og forståelse i samfunnet, sier direktør Roger Lian.

PS. Du kan høre podcasten lenger ned i saken!

​Denne uka ble første sending i den nye serien «Forskerpodden» publisert. Gjest i første program er forskningssjef Berit Berg, som får følgende spørsmål: «Er det risikosport å ta imot enslige, mindreårige asylsøkere?»

Hun får spørsmål om hvorfor dobbeltdrapet skjedde, hvordan vi kan rigge innvandringspolitikken vår annerledes og om hvordan livet på norske asylmottak kan oppleves.

Spørsmålet får hun i lys av det tragiske dobbeltdrapet i Trondheim i høst, hvor to enslige, mindreårige asylsøkere fra Afghanistan ble drept av en 18 år gammel mann, også han fra Afghanistan. De to drepte hadde nylig blitt innvilget asyl. Situasjonen for 18-åringen er uavklart. En fjerde mann, også han afghaner, ble hardt skadet i hendelsen.

Svarer på dagsaktuelle spørsmål

Berit Berg har jobbet med flyktninger, innvandring og inkludering siden 1970-tallet. Hun er forskningssjef for Mangfold og inkludering ved NTNU samfunnsforskning og professor ved institutt for sosialt arbeid.

Også de kommende sendingene fra «Forskerpodden» blir lagt opp til at forskere får svare på dagsaktuelle spørsmål, med en tidsramme på en snau halvtime. Direktør Roger Lian (bildet) i NTNU Samfunnsforskning gleder seg over nyvinningen. Han mener instituttet er helt avhengig av å formidle kunnskapen vi utvikler ut til samfunnet:

 – Det innebærer at vi også må ta i bruk nye og egnede formidlingsmetoder, og forbedre vår verktøykasse for kunnskapsformidling. Et tilskudd til denne verktøykassa er å ta i bruk podkast, sier han.

Og ambisjonen er klar:

– Podkast gir oss muligheten til å gå i dybden innenfor dagsaktuelle problemstillinger, og belyse hvordan vår forskning og kunnskap kan bidra til økt innsikt og forståelse i samfunnet, sier Roger Lian.