Grytekonserter, kulturarrangementer, gaveboder, serveringssteder, håndverksprodukter og kortreist mat. Det er bare noen av aktivitetene som også i år vil fylle Torvet med førjulsstemning.

Foto: Midtbyen Management

Daglig leder i Midtbyen Management, Kirsten Schultz, er glad for responsen de tidligere har fått og ser fram til nok en gang å lage julemarked i byen.

–Vi er særlig stolte av at “Daily Telegraph” i England har listet vårt julemarked som ett av de flotteste i Europa etter at de besøkte oss i fjor! forteller hun til Trondheim24.

I en artikkel i den engelske avisen fremheves Trondheim som et eksotisk reisemål for et julemarked i Europa.

Avisomtalen trekker fram Trondheim som en arktisk by, den store kafélavvoen med åpne bål, de lokale matopplevelser, og hest- og slede turene.

–Turer med hest og slede er stas for små og store barn, og det blir det mulighet for å prøve også i år, sier Kristin Schultz.

Foto: Midtbyen Management

Schultz forteller at de venter rundt 200.000 besøkende til årets julemarked, og det tilsvarer omtrent besøket i fjor.

–De fleste besøkende er folk fra Trondheim, men vi håper også at flere og flere fra Trøndelag tar turen til Trondheim for å oppleve julemarkedet og en julepyntet Midtby, sier Schultz med en klar oppfrodring til folk i nabobyene.

Nytt i år er samarbeidet med NSB, som setter opp et juletog som går fra Oslo til Trondheim den første fredagen og tilbake på søndagen med hotellovernatting i byen.

–Vi ønsker at flere tar i bruk byen sin og får en helhetlig og stemningsfull førjulsopplevelse med kultur, god mat og julegavehandel.

Reinsdyrburger og samiske artister
Julemarkedet byr i år også på et sterkt innslag med samisk kultur og næring. Noe kommunikasjonsansvarlig i Tråante2017, Johanne Sundby, setter ekstra stor pris på.

– Reinsdyrburgere fra Fjellvilt, som har reindrift i Rørosområdet, er en av hovedrettene i år og tilgjengelig hver dag i kaféen, forteller hun.

Fredag 16. desember blir det mer samisk innslag når de samiske artistene Thomas Gælok og Maajja-Krihke Bransfjell spiller grytekonserter.

–Dette blir en fin forsmak på det som skal skje på Torvet under jubileumsuka for Tråante 2017, sier Sundby.

Trekkplaster
–Julemarkedet et stort og viktig trekkplaster og betyr mye for byen på denne tiden av året, sier en stolt daglig leder av Midtbyen Management.

–Min personlige favoritt er korkonsertene som gir en flott stemning i kombinasjon med god mat og drikke i kafélavvoen, sier Schultz.

Foto: Midtbyen Management

I år har kafélavvoen er blitt utvidet og gir plass til flere som kan oppleve den stemningen rundt bålet inne i teltet.

–Nytt av året er også to kvelder med langåpent i kafélavvoen med julequiz, samtaler og intimkonsert, sier hun.

For barn fortsetter også i år de populære forestillingene «Jenta og Julegildet» og «Vektermysteriet» som spilles hver dag i perioden 9.-18.desember.

Mer informasjon og hele programmet for julemarkedet finner du her.

Her er noe av det som skjer på Julemarkedet

Marked, servering og kultur

Årets julemarked har over 100 utstillere med håndverksprodukter og kortreist mat, to serveringssteder og 130 kuIturelle opplevelser. I Kafélavvoen og uteserveringen GranBar kan du nyte godt av Julemarkedets samarbeid med Bondens marked og Gulating. På Torvscenen blir det barneteater, og konserter.

Håndverksprodukter i trebodene
Rekkene med treboder danner egne julegater på Torvet, med unike, håndlagede produkter i hver bod. Du kan velge mellom glass, tre, keramikk, vev, strikk, skinn, smykker og klær.

Bondens marked i teltet
I markedsteltet, som strekker seg fra Torvet og langt nedover Kongens gate, holder Bondens marked til. Her kan du slå av en hyggelig prat med gårdsfolket og kjøpe eksklusive spiselige og drikkelige julegaver. Teltet bugner av kjøtt og fisk, bakevarer og søtsaker, kaffe, syltetøy, sirup og gelé, grønnsaker, korn og ost.

Juletrær
Under Julemarkedet forvandles deler av Torvet til en skog som dufter friskt av granbar. Her kan du finne det perfekte juletreet fra trønderske skoger.

To serveringssteder

1. Kafélavvoen
 har 2  bål som sprer varme og hygge. Kos deg med reinsburger fra Fjellvilt, bratwurst fra Sæther Gård, Bacalao fra Knut Garshol og gammeldags julelefse fra Melsky. På menyen står også pølser, bakt potet, varm risgrøt og nystekte vafler.

2. Uteserveringen GranBar har utsikt til markedet og det som skjer på Torvscenen. Her kan du velge fra et utvalg fra Kafélavvoens meny: Reinsburger, grillpølse og bratwurst, Bacalao og julelefse.

Til maten

Velg fra et stort utvalg av varme og kalde drikker. Ingefærøl og julebrus fra Røros Bryggeri og mineralvannfabrikk, saft fra Rotvoll Safteri, varm sjokolade, gløgg og kaffe fra Dromedar kan kjøpes i begge kafeene.

Hest og slede
Har du ikke ekte julestemning fra før, så se etter hesten som kommer 
opp julegata med klingende bjeller. Bli med på en rundtur og se Midtbyen i full julepryd fra sleden.

Spontane kulturelle gleder

De mange kulturinnslagene er en godt innvevd del av markedet. Det skjer noe nesten hele tiden, så selv om du ikke har planlagt å få en kulturopplevelse kan du plutselig stå midt oppi en.

Og er det ikke ofte slik at noen av de beste kulturopplevelsene kommer helt uventet? Når en artist du aldri har hørt om synger seg rett inn i hjertet ditt. Når barna ler så de rister under barneteateret. Eller når trubaduren i hjørnet av Kafélavvoen er brikken som gjør opplevelsen rundt bordet komplett.

Grytekonserter
Noe av det som gir mest farge til Julemarkedets kulturelle puslespill er de tradisjonelle Grytekonsertene til inntekt for Frelsesarmeen. Her kan du gå på gratis konsert med dyktige musikere som stiller opp vederlagsfritt for en god sak. Til gjengjeld kan du gi noe tilbake i Frelsesarmeens velkjente julegryte. Konsertene holdes daglig kl. 16.00 og 18.00. I tillegg blir det en Grytekonsert med Celine og Tore André Helgemo lørdag 17. desember kl. 13.00.

Jenta og Julegildet
Også i år kan barna fryde seg over jenta (spilt av en skjeggete mann) som må lure trollet for å redde julemiddagen. Stykket spilles på Torvscenen hverdager kl. 12.00, lørdag og søndag kl. 14.30. Større grupper bør sikre seg billetter på forhånd.

Vektermysteriet
Bli med på teaterstykket hvor du kan hjelpe vekterne med å løse årets store julemysterium.
Stykket spilles i Kafélavvoen hverdager kl 10. 00, 10.30 og 11.30. Lørdager kl 11.00 og 12.30 og søndager kl 13.00 og 14.00. Større grupper kan sikre seg plass ved å bestille på https://midtbyen.hoopla.no/sales/

Korkonserter
Tradisjonen tro vil en rekke lokale og regionale kor skape julestemning fra Torvscenen. Blant årets bidragsytere er Kari Palari, Kor e Lade og Treklang.

Båltrubadurer
Også i år vil båltrubadurene Ganges Nordal og Vegard Tingstad spille i kafélavvoen 4 ganger om dagen. Det gir det lille ekstra mens du varmer deg ved bålet og nyter for eksempel kortreist grillmat og gløgg eller annen drikke som gir deg julestemning.

Langåpent i Lavvoen
To av kveldene på Julemarkedet holder den koselige Kafélavvoen åpent utover kvelden, med salg av varme og kalde drikker og snacks.

Onsdag 14. desember kl. 19 blir det quiz, hvor lag med minst 2 og maks 6 deltagere, kjemper om premier til de 3 beste lagene.

Fredag 16. desember setter Oskar seg ved Lurebordet og lurer på alt det går an å lure på om julen. Senere på kvelden blir det aukustisk konsert i samarbeid med musikkfestivalen Trondheim Calling.

Håndverkssamtaler
Gårdsmat ved bålet er en daglig samtale i Kafélavvoen hvor en utstiller fra Bondens marked presenterer seg og sine produkter, hver dag kl. 17.00.

Dagens utstiller er et tilsvarende arrangement på Torvscenen, hvor en av Julemarkedets øvrige utstillere forteller om seg selv og sine produkter, hver dag kl. 15.15.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre