Inn mot helgen blir det ruskete høstvær over store deler av landet. Meteorologen har samtidig deprimerende nyheter til dem som hadde håpet å dra på seg bikinien en siste gang i september:

– Det varme været er det slutt på nå, sier Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt.

De gode temperaturene uteblir også i Midt-Norge. Gjennom helgen vil gradestokken vise temperaturer på mellom 10 og 15 grader.

Best i øst

Det er i hovedsak Østlandet som stikker av det med det beste været, med gløtt av sol og temperaturer på rundt 15 grader midt på dagen.

Værprognosene viser videre et tydelig skille mellom Øst- og Vestlandet. Mens Østlandet ligger i le, blir det på den andre siden av fjellet vestavind.

Jordskredfare i vest

På Vestlandet blir det regn, regn og atter regn. Litt nedbør hver dag gjør at totalmengden blir stor, sier meteorologen, som råder vestlendingene til å satse på vanntett tøy de kommende dagene.

– Regntøyet her er helt bankers.

Dessuten har NVE sendt ut varsel om jordskredfare på gult nivå i indre deler av Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

På Sørlandet er utsiktene todelt: Det blir nedbør i Vest-Agder, men oppholdsvær fra Kristiansand og østover.

Sommeren over i nord

Nord-Norge legger bak seg en usedvanlig uke hvor det ble satt ny varmerekord på 20,4 grader i Tromsø – den høyeste temperaturen noensinne målt i byen så sent på året.

Men nå er det slutt på moroa. De neste dagene må også nordlendingene belage seg på normale høsttemperaturer like over 10 grader. Det vil også bli perioder med regn.

Det kan dessuten bli nattefrost i indre strøk i nord, dersom det klarner opp. Foreløpig er det ikke fare for det i lavlandet Sør-Norge, på grunn av mye vind og skyer. Men vinteren er på vei. Onsdag kom meldingen om at flere fjelloverganger i Sør-Norge var stengt på grunn av snø og vanskelige kjøreforhold.