– Mange pollenallergikere synes det hjelper å få behandling før sesongen starter, sier Marit Jullumstrø som driver Saltgruva.

Denne dagen sitter en 87 år gammel dame i rommet på Valentinlyst-senteret som utgjør Saltgruva.

– Jeg har ikke noen sykdom eller diagnose, jeg bare puster litt dårlig, så jeg må ta pauser ofte når jeg går. Det er sikkert alderen. Men etter at jeg begynte å gå her to ganger i uka, puster jeg bedre og greier mer, sier hun.

Tilfeldig oppdagelse

At salt kan hjelpe mot luftveisplager, ble oppdaget ved en tilfeldighet på 1800-tallet. En lege la merke til at arbeiderne i saltgruvene i Polen var så å si fri for luftveisplager. Legen fant derfor på å lage et behandlingsrom inne i gruvene.

Jullumstrø har hatt mye kontakt med driverne av Saltgrotta i Søgne i Vest-Agder og har hørt mange oppløftende historier derfra.

Flere mener de har fått et nytt liv etter at de begynte med saltterapi:

– Det mest rørende var et barn som hadde så ille astma at han ikke greide å være i barnehagen. Etter at han startet behandlingen i saltgrotta kunne han være der stadig lenger, og nå har han fullført tredje klasse og har en normal hverdag, forteller Marit.

For kolspasienter er vinteren en tid der det er vanskelig å komme seg ut av huset. Oksygenopptaket er dårlig, slimproduksjonen er stor, og mange er avhengige av oksygenbehandling.

– Faren min har kols, og har vært inne i huset sitt siden november. Unntaket er to turer hit til saltgruva, og da økte oksygenopptaket hans med tre prosent, forteller Joakim Halvorsen, som driver saltgruva sammen med samboeren Marit.

For slike pasienter skal det også bli mulig å leie en mindre maskin for å få behandling hjemme.

Image with visual paralax effect

Salt i lufta

I saltrommet er veggene hvite av salt, men det er lufta som sprøytes inn i rommet som gir den lindrende effekten. Den åpner opp og løsner gammelt, betent slim. Det kjennes litt saltsmak på leppene, men det er behagelig å sitte der.

– Vi har flere innstillinger på maskina, og starter gjerne forsiktig hvis det er noen som har individuell time. Sitter det flere her, setter vi den på fullt.

Det finnes lite forskning på saltbehandlingen, og et prosjekt som var planlagt for to år siden på Universitet i Agder, fikk ikke penger til å starte. Derfor liker ikke Marit ordet «behandling», og hun er forsiktig med å si hva det hjelper mot.

– Vi kan ikke love at dette hjelper for alle, derfor tilbyr vi en prøvetime. Det viktigste for oss er at folk selv føler at de blir bedre, og det sier de aller fleste at de gjør. Derfor kommer de tilbake, sier Marit.

Fikk hjelp

Svein Otto Nilsen er en av Saltgruvas kunder, og han kommer gjerne tilbake når han får problemer igjen.

– Jeg har blitt grundig utredet innen helsevesenet, men har ikke fått noen diagnose. Men problemene kommer tilbake flere ganger i året, med sterk hoste, mye slim og ikke minst tung pust. Et opphold i saltgruva hjalp i hvert fall for meg, forteller han.

– Det er rart at det ikke forskes på dette i Norge. Jeg vil utfordre NTNU til å ta tak i det, for å finne ut hvordan og hvorfor dette virker. Behandlingen er helt naturlig og uten bivirkninger, så hvis det kan dokumenteres at den har effekt, vil det kunne hjelpe mange flere, sier han.

Allergisk dyrlege

Allergiplager med rennende øyne og nese kan også lindres i saltgruva. Marit forteller om en dyrlege med hjemmekontor, som var allergisk mot dyr.

– Han kjørte 25 mil to ganger i uka for å få behandling i Søgne. Det hjalp nok til at han kunne fortsette i jobben.

Snart er det pollensesong i Trøndelag, en kjip tid for stadig flere av oss. Noen turer i Saltgruva kan kanskje være til hjelp?

– Det beste er å starte forebyggende, men det hjelper også når symtomene har oppstått, mener Marit.
Barn over seks måneder kan også komme hit, og gruva har en egen lekekrok.