Meritter avgjørende for valget av Svendsen som OL-flaggbærer

Nyheter: 32-åringen fra Trondheim skal gå i spissen for en norsk tropp som teller 109 utøvere. Han blir den fjerde skiskytteren i historien som bærer Norges flagg på åpningsseremonien.

Olympiatoppen ønsket en rutinert medaljegrossist som flaggbærer i OL. Marit Bjørgen måtte takke nei, men skiskytter Emil Hegle Svendsen stiller stolt opp.

– Det er veldig artig å bli spurt. Dette ser jeg på som en stor ære, og det blir gøy, sa Svendsen til norsk presse da han tirsdag ble presentert som norsk OL-flaggbærer.

– De spurte først Marit (Bjørgen). Da hun ikke kunne, måtte jeg bare si ja. Det er noe man har lyst til å oppleve, og i mine tidligere OL har det vært umulig på grunn av avstanden fra der vi har bodd og at vi har hatt løp tett innpå åpningsseremonien. Nå passer det veldig bra, smilte Svendsen.

Ærer en veteran

Vinteridrettssjef Helge Bartnes forklarer at valget av Svendsen falt naturlig for Olympiatoppen etter at Bjørgen takker nei fordi hun går skiathlon dagen etter åpningsseremonien.

– Emil er nå inne i sitt fjerde OL, og han har tatt fire OL-gull, ett OL-sølv og 12 VM-gull. Så han er også en veldig merittert utøvere. Det var veldig hyggelig at han satte slik pris på å bli spurt også, sier Bartnes til NTB.

Han og kollegaene hadde bestemt seg for at de ville ha en merittert utøver som har vært med lenge, som flaggbærer. Slik har det ikke nødvendigvis vært tidligere.

– Slik vi har vurdert det nå, så var det helt naturlig å se på historikken og hvordan de har gjort det før. Da var Marit nummer én og Emil to, sier Bartnes.

– Vi synes det er viktig å sette pris på dem som har prestert tidligere, legger han til.

Gullgrossist

Svendsen tok ingen medalje i OL-debuten som 22-åring i Torino. Men fire år senere, i Vancouver i 2010, sikret han sølv på sprinten og deretter gull på normaldistansen og stafetten.

I Sotsji-OL ble det gull på mixed stafett og fellesstart. Svendsen håper på nye gullmedaljer i årets OL, som han har sagt blir hans siste.

Men aller først må han konsentrere seg om å ivareta rollen som flaggbærer. Han håper dessuten å gjøre det raskt unna, ettersom kulden i OL-byen Pyeongchang har vært bitende de siste dagene.

– Vi har kortet ned programmet så mye vi kan, slik at jeg ikke skal bli for kald. Vi må ta på oss alle klærne vi har fått i OL-pakken, gliser Svendsen.

– Jeg har skjønt det slik at Norge er blant de første landene som går ut, for det er et litt annerledes alfabet her borte. Da blir vi i hvert fall ikke stående i fire-fem timer. Jeg gleder meg veldig, legger trønderen til.

Fakta om norske flaggbærere i vinter-OL

Disse har vært norsk flaggbærer på åpningsseremoniene i vinter-OL:

* 2018: Emil Hegle Svendsen (skiskyting)

* 2014: Aksel Lund Svindal (alpint)

* 2010: Tommy Jakobsen (ishockey)

* 2006: Pål Trulsen (curling)

* 2002: Liv Grete Poiree (skiskyting)

* 1998: Espen Bredesen (hopp)

* 1994: Bjørn Dæhlie (langrenn)

* 1992: Eirik Kvalfoss (skiskyting)

* 1988: Oddvar Brå (langrenn)

* 1984: Bjørg Eva Jensen (skøyter)

* 1980: Jan Egil Storholt (skøyter)

* 1976: Pål Tyldum (langrenn)

* 1972: Magnar Solberg (skiskyting)

* 1968: Bjørn Wirkola (hopp)

* 1964: Knut Johannesen (skøyter)

* 1960: Knut Johannesen (skøyter)

* 1956: Sverre Stenersen (kombinert)

* 1952: Hjalmar Andersen (skøyter)

* 1948: Birger Ruud (hopp)

* 1936: Ivar Ballangrud (skøyter)

* 1932: Johan Grøttumsbråten (langrenn/kombinert)

* 1928: Ole Reistad (militært patruljeløp)

* 1924: Harald Strøm (skøyter)