MDG-Une setter Trump-stempel på Solberg og Støre

Nyheter: MDGs partileder Une Bastholm mener Erna Solberg og Jonas Gahr Støre behandler klimakrisen slik USAs president Donald Trump behandler korona.

annonse: 

Sikre deg billetter nå: Norges lengste festival på Fosenkaia

Bastholm gikk kraftig til angrep på kriseforståelsen til statminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre hun holdt pressekonferanse mandag for å oppsummere det politiske halvåret.

– Jeg tror simpelthen at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre ikke er overbevist om at klimakrisen er en reell krise som truer liv og helse, også i Norge. De behandler klimakrisen slik Trump behandler korona. De fornekter alvoret og blir oppgitt over kritikerne som advarer og foreslår mottiltak, sa Bastholm.

Ifølge henne er de to fanget i en «uforståelig og irrasjonell fornektelse».

Ikke et kompliment

Overfor NTB understreker Bastholm at hun ikke beskylder Solberg og Støre for å være i fornektelse om at menneskeskapt global oppvarming finner sted.

– Men det er en mangel på forståelse for alvoret og en kritikk av dem som kommer med advarsler og ønsker mottiltak, sier hun.

Bastholm vedgår at sammenligningen med Trump ikke er ment som noe kompliment.

– Nå er heldigvis verken Solberg eller Støre så aktive på Twitter som Trump, så jeg sier jo ikke at de er som Trump som politikere. Men måten de forholder seg til klimakrisen på, syns jeg minner veldig om måten Trump forholder seg til koronakrisen på, sier Bastholm.

– De mangler kriseforståelsen, fastholder hun.

– Ord, ord, ord

Kritikken avfeies av Stefan Heggelund, energi- og miljøpolitisk talsperson i Høyre. Han viser til at utslippene av klimagasser i Norge nå har falt fire år på rad med Solberg som statsminister.

Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå viste nylig at utslippene bare i fjor falt med hele 3,4 prosent.

– Det betyr at det hun kommer med, er bare ord. Ord, ord, ord. Det blir ikke mindre utslipp av at Une Bastholm klager på en regjering som får utslippene ned, sier Heggelund.

I høst skal regjeringen dessuten legge en ny klimaplan for de neste ti årene. Der kommer det systematisk politikk for alle sektorer, varsler Heggelund.

– Det er noe nytt i norsk klimapolitikk, og det er nødvendig for at vi skal nå 2030-målene, sier han.