Tom Stræte Lagergren (27) sveiper innom Norge på tampen av sommeren for å snakke om «One In A Million», som slippes fredag. Han myser blidt mot solen på Vippa i Oslo, der ikke en sjel kjenner ham igjen. Selv ikke med solbriller.
Han er et av Norges fire store, internasjonale DJ-navn – strømmet over en milliard ganger.

– Jeg har frihet i det at ansiktet mitt ikke er kjent. Men navnet mitt, brandet mitt, er kjent. Håper jeg! ler han.

Bor i Trondheim

Lagergren bor i Trondheim, der han har vært innom sånn omtrent tre ganger de siste to ukene – sånn innimellom Las Vegas og sist helgs opptreden på Billboards Hot 100 Music Festival i New York. Dette mener han er å ta det mer vare på helsa, der han svitsjer mellom å globetrotte som Matoma med titusener av dansende publikummere foran scenen – og å være Tom privat, der han er hjemme og lager middag med kjæresten.

– Jeg levde litt mer i ubalanse i 2015. Da var det jeg hadde sjansen til å slå gjennom. I starten visste vi ikke hvor lenge det ville vare. Nå er det blitt en jobb, det jeg lever av – selv om jeg ikke ser på musikken som jobb.

Image with visual paralax effect

Null ti– Uten mine fans hadde det ikke vært noen Matoma. Hver eneste person i folkemengden er spesiell; vi har alle hjerter, sjel, lidenskap og drømmer, sier Tom Stræte Lagergren om karrieren han har bygd opp. Foto: Martin Litwicki / Warner Music / Handoutl Matoma

Matoma kom tilsynelatende som en kule inn fra sidelinjen og fikk 10 millioner avspillinger med den første låten han la ut på SoundCloud, en tropical house-remiks av «Old Thing Back». Den ble den mest delte låten på Spotify i verden på nyåret 2015.

– Jeg var litt redd, alt var ukjent. Men broren min sa «du lever i velferdsstaten Norge, ta et år fri og sats», sier han om storebroren som han delte studentleilighet med da han studerte musikkteknologi ved NTNU («jeg ville ha en akademisk utdannelse og lære å strukturere hodet»). Brorens soverom lå vegg i vegg med bøttekottet Tom innredet til studio og iherdig holdt på med å skape musikk.

– Jeg ventet i flere år, til jeg hadde selvtillit og visste at det jeg lagde på soverommet holdt mål både dynamisk og sonisk, oppsummerer han opptakten og SoundCloud-starten. Det bar ut på turné – i Canada, dit han reiste alene, bare med en god kamerat.

Det var også der Lagergrens karakteristiske stil raskt utviklet seg – den energisk, smittende partystilen som har fått Karpe Diem til å navnedroppe ham i sin nyeste låt med ordene «hvor lykkelig er du på en skala fra null til Matoma».

– Broren min sendte en snap av det til meg, gliser han før han blir alvorlig igjen:

Holde på publikum

– Kulturen i USA er helt annerledes. Festivalene er større, på noen av dem er det 70 prosent DJ-er. Det er mye hardere, du må spille på en litt annen måte – en annen type sett enn her hjemme, sier Lagergren, som valgte å lage det han kaller «sin egen opplevelse av DJ-settet».

– Du skal ikke overtenke på en Matoma-konsert, du skal bare føle musikken. Jeg ser på meg selv som en trubadur som skal lage god stemning. Jeg spiller den musikken jeg føler for å spille, med mange tempobytter og mye som skjer for å holde på publikum. Ingen kan ta meg på energien min, på det at jeg skaper stemning, sier han – og nå er adressen helt klart hjemlige musikkanmeldere.

Matoma – også kjent som Tom Stræte Lagergren fra Flisa – er aktuell med albumet «One In A Million», der han vender tilbake til tradisjonell albumform når han slipper løs 15 låter. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Matoma har ikke fått den peneste medfarten, og det er han fullt klar over – selv om han velger vekk å lese en del anmeldelser. Men han vet om dem. Og er mest sår over en som skrev han «tror han eier verden», noe han hevder er feil.

– Jeg er en enkel fyr som vil spre kjærlighet og glede. Jeg skaper stemning, det er en kunst å skape en folkefest for 15-20.000. Da jeg spilte på Nobelkonserten, fikk jeg alle til å reise seg fra setene. Selv om det i Norge snakkes om at EDM er på vei ut, blomstrer det ute. Folk er folk, de er sosiale og vil ha det gøy.

Bred smak

Fremdeles er han nervøs. Som da han spilte i Brasil og det var 70.000 i front. Scenen var 130 meter lang, høyt over bakken, og der sto han alene.

– Da prøver jeg selv ikke å overtenke. Jeg står der og synger med, jeg blir revet med av publikums energi.

Nå kan Matoma også synge med på latinske rytmer – etter at han i sommer slapp «I Don’t Dance (Without You») med Enrique Iglesias. Det ga ham sansen for latinske rytmer. Han gynger ved bordet, snakker om hvordan det går i 85 beats i minuttet – «så man rekker å danse med rumpa».

Det blir det mer av på det nye albumet, der han byr på i alt 15 låter, der alle unntatt fire er nye. Noe i poptradisjon, noe over mot house, noe tilbake til røttene. At det fortsatt henger ved ham at han bare driver med tropical house, trekker han på skuldrene av.

– Hadde jeg fortsatt å lage musikken som jeg la ut på SoundCloud, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag.

Det gjelder stadig å strekke seg. Han er sulten på mer kunnskap, og har sammenlignet det å lære mer om lyder og utforske lydlandskap med å klatre opp på fjell – og fra toppen se det neste fjellet du vil klatre opp på.

– Jeg vil alltid jobbe med musikk, bedyrer Tom Stræte Lagergren. Han synes fremdeles det er like gøy hver gang han entrer scenen, samtidig som det er «ekstremt morsomt» å produsere – slik han hele tiden har gjort selv – og gå fra ingenting til et ferdig produkt:

– Å høre den på radioen og vite hva som ligger bak … som låten med Enrique, det tok to år og sikkert 20 versjoner!

Artist med eget klimaregnskap

Men all turneringen rundt i verden har fått Matoma til å tenke, sier han til NTB. Det plager ham hvordan all flyreisingen gjør at han bidrar til utslipp. Derfor ble han som, etter eget utsagn, en av de første artistene klimakvotekunde hos norske Chooose for å få forbedre sitt CO2-avtrykk.

27-åringen vil også starte sitt eget fond i Norge, etter at han tre ganger har stilt opp for organisasjonen Fuck Cancer i Nord-Amerika for å samle inn penger.

– Vi lever godt her i Norge, vi er privilegerte. Derfor føler jeg på at jeg har et ansvar for å gjøre noe selv.

Fakta / Matoma

* Norsk produsent, DJ, komponist og artist, oppvokst på Flisa, bosatt i Trondheim.

* Bachelorgrad i musikkteknologi fra NTNU.

* Fikk sitt gjennombrudd med sin tropical house remix av The Notorious B.I.G.s «Old Thing Back» i 2014, som ble den mest delte låten på Spotify i verden på nyåret 2015.

* Har samarbeidet med store navn som Aoki, Snoop Dogg, The Vamps, Noah Cyrus, Coldplay, Becky Hill, Sean Paul, One Direction, Wale, Dua Lipa, Will Smith, Enrique Iglesias – og Astrid S.

* Låtene hans har ifølge plateselskapet én milliard streams, derav over 100 millioner i Norge.

* Slapp albumet «Hakuna Matoma», som stadig oppdatert og Spotify-tilpasset spilleliste, i 2015

* Aktuell med albumet kalt «One In A Million», ute 24. august, som byr på 11 nye sanger med James Newman, Yashua og Nina Nesbitt om bord, så vel som de fire kjenningene «False Alarm», «Lonely», «Slow» og «All Night».

(©NTB)

[email protected]

Bilde: td19a16e
Matoma – også kjent som Tom Stræte Lagergren fra Flisa – er aktuell med albumet «One In A Million», der han vender tilbake til tradisjonell albumform når han slipper løs 15 låter. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Bilde: td19a173
Matoma – også kjent som Tom Stræte Lagergren fra Flisa – er aktuell med albumet «One In A Million», der han vender tilbake til tradisjonell albumform når han slipper løs 15 låter. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Bilde: td19a174
Matoma – også kjent som Tom Stræte Lagergren fra Flisa – er aktuell med albumet «One In A Million», der han vender tilbake til tradisjonell albumform når han slipper løs 15 låter. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Bilde: td19a16b
Matoma – også kjent som Tom Stræte Lagergren fra Flisa – er aktuell med albumet «One In A Million», der han vender tilbake til tradisjonell albumform når han slipper løs 15 låter. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Bilde: td17d765
– Uten mine fans hadde det ikke vært noen Matoma. Hver eneste person i folkemengden er spesiell; vi har alle hjerter, sjel, lidenskap og drømmer, sier Tom Stræte Lagergren om karrieren han har bygd opp. Foto: Martin Litwicki / Warner Music / Handout
Bilde: td17d771
En dag på kontoret for Matoma. Som drar store publikumsmengder, selv om anmelderne i eget land er lunkne. Foto: Martin Litwicki / Warner Music / Handout
Bilde: td17d76a
Matoma har over én milliard streams, og har opptrådt på store festivaler som amerikanske Coachella og Lollapalooza samt Tomorrowland i Belgia – dit fansen tok med seg norske flagg da han spilte der i sommer, som en av tusen DJ-er. Foto: Martin Litwicki / Warner Music / Handout