Mathilde (18) er hotelldirektør for en dag

Nyheter: Idag arrangeres Operasjon Dagsverk over hele landet. Noen raker løv og vasker hus, jobber i butikk eller bidrar på andre måter. Mathilde Hølaas (18) er hotelldirektør for en dag.

Ikke alle elever har en like spesiell jobb under årets Operasjon Dagsverk som Mathilde Hølaas ved Thora Storm videregående skole i Trondheim. Til inntekt for utdanning i Columbia skal hun være hotelldirektør for en dag.

Trondheim24 møter opp i resepsjonen og spør etter hotelldirektøren.

–Ja, vi har jo fått ny sjef idag vi! svarer mannen bak skranken og tar en telefon til Line Vikrem-Rosmæl.

Hotelldirektøren ved Scandic Lerkendal har stilt kontoret sitt og arbeidsoppgavene til disposisjon og er godt igang med opplæringen av sin vikar når vi treffes kl 0830.

Mathilde Hølaas (18) fra Trondheim går tredje året på Entreprenørskapslinjen ved Thora Storm videregående skole. Hun er lidenskapelig opptatt av hotell, og får relevant erfaring med sitt drømmeyrke når hun idag skal ha OD-jobb på Scandic Lerkendal.

–Jeg føler meg skikkelig heldig som får være med på dette, Operasjon Dagsverk er en fin mulighet både til å støtte en god sak og til få egen jobberfaring, forteller Mathilde når vi møter henne sammen med sine nye «kolleger».

Solidaritet
Operasjon Dagsverk ble gjennomført første gang i 1964, og er i dag Norges største solidaritetsaksjon.

–Operasjon Dagsverk tilhører Elevorganisasjonen, fordi det er norske elever sin aksjon, forteller årets OD-leder i Sør-Trøndelag, Thomas Thorsen.

Thomas Thorsen er leder for Operasjon Dagsverk i Sør-Trøndelag.

Målene for årets prosjekt er å gi ungdommer i Colombia kunnskap om sine rettigheter.

Det skal fremme politiske deltakelse for ungdom.

Og det skal skape en trygg skolehverdag for ungdommen.

Oppslutningen rundt Operasjon Dagsverk har vært mindre enn tidligere år, forteller Thorsen.
– Dette er spesielt tydelig på fylkesnivå, men det merkes også i Trondheim. En av byens største skoler, Strinda vgs, arrangerer sin egen greie, på samme dag som OD-dagen. I tillegg har Tiller vgs valgt å ikke delta i år, noe som er veldig synd, sier Thorsen.

På Thora Storm tar de fortsatt Operasjon Dagsverk på alvor. Line Vikrem-Rosmæl smiler imøtekommende og roser Mathilde for sin innsats så langt.

For dette er en stor utfordring.

–Jeg liker å prøve nye ting og vil gjerne lære, særlig når jeg må ut av min egen komfortsone! sier en spent Mathilde, mens hun ramser opp verdiene til hotellkjeden.

Arbeidsdagen er godt i gang, hun har møtt alle de ansatte ved hotellet og fått høre om verdigrunnlaget som alle jobber etter.

«Hotel Cæsar»
Vi tar heisen opp til toppetasjen, med vidt utsyn over byen. «Hotel Cæsar» som Line litt spøkefullt kaller det. Vi prøver å finne de rette bryterne for å få mer lys til vi skal ta bilder. Rommet vi står i er helt nyoppusset og skal snart bli tatt i bruk for flere enn bare hotellgjestene.

Mathilde ser seg rundt og tar inn alle inntrykk. Hun går 3.året på Entreprenørskapslinja ved skolen sin og har allerede planene klare:

–Jeg har en ekstrem lidenskap for hotell, og det er ingenting jeg vil mer enn å jobbe på hotell når jeg er ferdig med hotellstudiet, jeg tror jeg kan få bruk for alle mine ferdigheter i en slik jobb, sier hun.

Alle muligheter
Scandic Lerkendal valgte å støtte Operasjon Dagsverk av flere grunner.

–I Colombia er det ikke så mange muligheter som i trygge Norge. I kontrast til ungdom i Columbia, har ungdommene her alle muligheter, bare de vil og tør. Gjennom dette prosjektet fikk vi vise at vi ønsker å se hvem av ungdommene som søker seg en utfordrende dag som hotelldirektør, samtidig som vi støtter en viktig sak.

Hotellet søkte etter kandidater i sosiale medier ved å dele postingen med venner og bekjente. Til sammen var det tra kandidater som var på intervju.

–Det var vanskelig å ta et valg da alle de jeg snakket med hadde utrolig bra innstilling og var reflekterte og flinke ungdommer.

Utvelgelsen skjedde på samme måte som ellers når de søker etter nye medarbeidere.

–Vi søkte etter gutter og jenter som hadde interesse for mennesker, og som var genuint interessert i å lære om reiseliv og hotellbransjen. Og som tør å ta utfordringer på strak arm, sier Line.

Mathilde smiler og forteller. Hun hadde ikke vært lenge på jobb imorges før det ble snakket om videre jobbing.

– Kanskje du starter hotellkarrieren din her idag du, avslutter den egentlige direktøren for det hele.