Masseskyting i Oslo var en ekstrem islamistisk terrorhandling

Nyheter: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

– Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. Skuddene ble løsnet deriblant ved homsepuben London pub. Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktede for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.

Kjennskap siden 2015

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

PST gjennomførte samtaler med Matapour i mai. Bakgrunnen var at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Helsetilstand blir tema

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Også Oslo-politiet sa at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sier etterforskningsleder Christian Hatlo.

Økt terrortrusselnivå

Terrortrusselnivået i Norge økes fra moderat til ekstraordinært.

– Trusselnivået i seg selv krever ingen respons fra publikum utover en generell årvåkenhet og lav terskel for å kontakte politiet, være årvåkne og si fra til politiet og PST, sa Berg.

Politiet har ingen opplysninger om ytterligere trusler etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Det jobbes for fullt med alt tilgjengelig mannskap. Midlertidig nasjonal bevæpning er innført.

– Politiet har ingen opplysninger om en ytterligere trussel, men vi vil ha en styrket forebyggende tilstedeværelse gjennom helgen, opplyser Oslo politidistrikt på Twitter.