Marit Bjørgen kan bli kåret til «årets ladejarl»

Nyheter: - Det er mange dyktige mennesker som fortjener å bli Årets Ladejarl 2018. Jeg blir inspirert og rørt over alle de nominerte enkeltmenneskene som motvirker likegyldighet og står opp for det de brenner for, sier Odd Reitan.

Årets Ladejarl 2018 blir kåret på Lade Gaard i Trondheim den 11. september klokken 11.00.

Årets topp ti-liste består av syv kvinner og tre menn som brenner for å hjelpe andre. I fjor gikk Årets Ladejarl til Ada Sofie Austegard for sitt arbeid med å gi ofre, pårørende og etterlatte bedre rettigheter og økt politisk fokus på vold og overgrep mot barn. Hedersbetegnelsen Årets Ladejarl og 2 millioner kroner gis i år ut for syvende gang, heter det i en pressemelding.

-Det blir vanskelig å velge i år også. Juryen vurderer nå de ulike menneskene som har vist vilje til å mobilisere tiltak for andre, som belyser saker de tror på og har mot til å ta tak der mange føler seg utilstrekkelige. Årets topp-ti har sterke resultater hvor noen nærmest har revolusjonert egne yrker med ny teknologi og engasjert andre gjennom verdibasert ledelse, sier Odd Reitan.

Dette er kandidatene: (tilfeldig rekkefølge)

Deeyah Khan

Dokumentarfilmskaper og grunnlegger av Fuuse, en medieorganisasjon som utforsker mangfold og menneskerettighetsproblemer gjennom dokumentarfilmer og nye medier. Grunnlegger og redaktør av bladet Sister-hood for å gi en plattform til uhørte stemmer og historier om muslimske kvinner verden over. Hun utøver stort mot når hun velger å belyse temaer som ekstremisme og voksende radikalisering i muslimske miljøer.

Marit Bjørgen

Bjørgen avsluttet sin karriere som skiløper våren 2018 og er med det tidenes mestvinnende vinterolympier med totalt 26 medaljer, hvorav 18 er gullmedaljer. Hun brenner for folkehelsa, fysisk aktivitet og lagbygging med spilleregler og verdier. Marit er ambassadør for SOS-barnebyer og et meget sterkt forbilde, spesielt for de unge.

Mohamed Fariss

Jobber med råd, veiledning og oppfølging av ungdommer for Oslo kommune og er engasjert som frivillig i Sportsklubben Sterling. I dag jobber han som frivillig og skaper et fristed for ungdommene i sentrum av Oslo hvor fattigdomsproblematikk og liv preget av vold og annen kriminalitet er vanlig. Mohamed Fariss ble av Aftenposten kåret til årets Osloborger 2017.

Pia Ve Dahlen

Marinbiolog og haventusiast som sprer budskap om hvor fantastisk havet er og for å øke bevisstheten rundt temaet forsøplingen spesielt med fokus på plast. I 2016 var hun en av to initiativtakere til selskapet Passion for Ocean. Det er et selskap som ønsker å styrke folks forhold til havet og evne til å ta vare på det gjennom kunnskapsbaserte prosjekter som engasjerer.

Helle Aanesen

Helle etablerte Aktiv mot Kreft sammen med Grete Waitz i 2007. Hun er i dag daglig leder for stiftelsen, som jobber for å etablere treningsrom, eller Pusterom, på kreftsykehus i Norge. Siden fjorårets nominasjon har Helles arbeid blitt nevnt og verdsatt i Regjeringens nye nasjonale kreftstrategi for 2018-2022 som skal legge til rette for at norsk kreftomsorg blir enda bedre.

Petter Hatlem

Skateboardpappa Petter Hatlem har systematisk og målrettet jobbet for å bedre vilkårene for en idrett med et ufortjent rufsete rykte. I januar 2017 åpnet Oslo Skatehall og for første gang har norske skatere et permanent hjem for alle sine «disipliner». I år har det blitt dannet et landslag som satser på deltakelse i OL 2020 hvor skateboard for første gang er en egen disiplin.

Tale Maria Krohn Engvik

Tale Maria har gjennom Snapchat profilen Helsesista 40 000 følgere, primært mellom 13-19 år, hvor følgerne kan stille spørsmål om seksualitet, angst, familieforhold osv. på en enkel og ufarlig måte. Hennes mål er å øke den psykiske helsen til norsk ungdom.

Petter Nyquist

Gjennom programmet Petter Uteligger har Nyquist fått frem historiene bak ansiktene, tanker og følelser, oppturer og nedturer for mennesker som bor på gaten. Noen av menneskene vi ble kjent med i den første serien ble tatt med i oppfølgerne hvor Nyquist utfordret og motiverte hver enkelt til å vise vilje til endring og utfordre seg selv med mål om mestring og selvfølelse som resultat.

Trude Jacobsen

Trude er grunnlegger av og generalsekretær for Dråpen i Havet, som er en fleksibel hjelpeorganisasjon med fokus på å dekke ulike grunnleggende behov for beboerne i flyktningleirer i Hellas. Siden 2015 har Dråpen i Havet koordinert mer enn 5200 frivillige hjelpearbeidere til Hellas, fra mer enn 60 land.

Hilde Reikrås

Hilde ledet operasjon Dark Room, norgeshistoriens største sak om seksuelle overgrep og avsløringen av et pedofilt nettverk som i all hovedsak dyrker sine perverse interesser på det såkalte mørke nettet. Hun tar til ordet for strengere straffer for overgrepsdømte og lar ikke belastningen stoppe henne fra å avsløre flere overgripere for å få barn ut av overgrepssituasjoner.