«Er du med på Melodi Grand Prix, sier du ja til folkemord»

Nyheter: Margaret Berger har fått mailer i innboksen sin der det står «Er du med på Melodi Grand Prix, sier du ja til folkemord».

– Det ble litt voldsomt, sier Berger, regnet som en av de store favorittene i finalen til helgen.

Etter å ha vunnet MGP i 2013 og plassert seg på 4. plass i Eurovision, var hun godt forberedt på sterke meninger om det meste fra engasjerte Eurovision-fans da hun gjorde comeback nå i 2024.

Hun sa ja til å være med før Israel-Gaza-konflikten eskalerte, men fikk debatten rundt rett i fanget – i likhet med de andre MGP-artistene – siden Israel stiller i Malmö. Margaret Berger sier til NTB at hun har undertegnet artistoppropet, selv om hun ikke har vært blant dem som har hevet stemmen utad.

– Jeg beundrer og forstår dem som bruker MGP-arenaen til å si noe. Vi artister har ikke fått noen munnkurv, vi får si det vi vil, og NRK har hele tiden orientert oss om standpunktene sine. Men jeg sliter litt med å gå hardt ut – da måtte jeg ha trukket meg om jeg skulle vinne.

– Håper de trekker seg

Margaret Berger påpeker at MGP-artistene er kontraktsbundet og har et apparat rundt seg som gjør det vanskelig bare å trekke seg.

– Jeg tror stemmene våre er sterkest om vi, sammen med de andre skandinaviske artistene, kan samles rundt en uttalelse, at vi klarer å enes om et felles budskap. Jo flere som kan stå sammen, jo mindre vanskelig blir det for enkeltartistene. Det blir også farlig dersom kringkastere blir politiske. Jeg skulle ønske at norske politikere gjorde mer. NRK kan ikke være modigere enn dem, sier Berger, som mener den beste løsningen er at Israel trekker seg – også av hensyn til den artisten eller gruppen de sender dit.

– Det kommer til å bli svært ubehagelig for vedkommende i Malmö og uten tvil pipekonsert.

Viktig konkurranse

Hun beskriver det som et deja vú å stille i Melodi Grand Prix igjen. Akkurat som i «Idol» og «Maskorama» handler det om tre minutters vinn eller forsvinn på scenen.

– Det er på en måte både fantastisk og grusomt. Du får én låt å vise deg med og går av scenen akkurat når du er varm. Men du forandrer deg på 11 år – og jeg synes det er deiligere nå. Jeg kan slappe av! Forrige gang drømte jeg om en internasjonal karriere. Da hadde karrieren her hjemme ligget brakk en stund, og jeg sto på bar bakke. Jeg har klart å beholde publikummet jeg fikk i Eurovision i 2013.

På denne tiden i fjor skrev Margaret Berger en kronikk i Midtnorsk Debatt der hun hyllet Eurovision, og mente at storsamfunnet «hadde mye å lære av samholdet og åpenheten som omringer ESC-fansen».

– I dagens klima, i nåtidens Europa og et polarisert samfunn vil jeg gå så langt som å kalle MGP og Eurovision viktig, het det videre.

20-årsjubileum

Lite ante hun da om debatten som ville brake løs. MGP-deltakelsen skulle bli Margaret Bergers profilerte start på feiringen av sitt 20-årsjubileum som artist og en ny karriereomdreining.

Hun var rosinen i pølsa da NRK lanserte årets deltakere og stiller til intervju med fersk platekontrakt med Warner i lommen, etter å ha gitt ut mye selv på eget label. Samtidig har hun i en del år hatt dagjobb, der hun jobber med UKM.

– Jeg har vært i gang, de siste fem årene riktignok bare med én låt i året siden jeg valgte å bygge familie. Jeg har en sønn på fem og en datter på et år, og det er en deilig, fin kontrast: Mitt artistliv er ikke det viktigste i mine barns liv, og det er sunt for meg.

Mer glitter

Denne formiddagen er Margaret Berger i studioet til samarbeidspartneren Anders Kjær for å spille inn flere nye låter som skal slippes i kjølvannet av Melodi Grand Prix-deltakelsen.

– Jeg må smi, utnytte momentet, smiler hun skrått – og legger til at det er godt å ha noe annet å tenke på fram mot lørdagens MGP-finale.

På spørsmål om hun har lyttet til Eurovision-fansen, som mente hun trengte litt mer farger og futt enn delfinalens svarte, lyder svaret:

– Jeg er litt lydhør. Noen av dem er eksperter, og kanskje ser de noe jeg ikke ser. De har et unikt engasjement i «sine» artister, med kjærlighet og varme. Så jeg tar med meg innspill – og derfor blir det litt mer glitter og stas for eksempel!