Derfor har Sondre fra Trondheim hatt det knalltøft etter sitt sjokkerende gode maratonløp

Nyheter: 2.05.48 i Japan i desember var det raskeste en europeer noen gang har løpt på distansen. Etterpå har det ikke gått like lett.

I januar og februar kom sykdoms- og skadeplager oppe i høyden i Kenya.

I april sa han at han skulle ta Are Nakkims norske rekord på 10.000 meter (27.32,52) fra 1990 i årets Bislett Games, men nå er ikke trønderen like sikker. Han snakker om at han vil være fornøyd om han kommer seg under 28 blank. Persen er på 28.12,15.

– Hvis alt hadde gått på skinner det siste året, så hadde jeg tatt den rekorden såframt det ikke hadde vært 30 grader på indre bane. Men det er ikke alltid det blir som man tenker og håper. Det så egentlig veldig mørkt ut for to måneder siden. Formen var skikkelig dårlig, og kroppen var ikke i balanse, sa Moen til NTB under tirsdagens pressetreff i Oslo.

Sekunder

Han sier at han fikk en smell i høyden etter et hardkjør han ikke var så vant til.

– Hvis du først sliter i høyden, så får du ikke helt fasiten. Den får du først når du får litt mer oksygen og kommer ned til litt mer vante omgivelser. Det afrikanske livet er ikke alltid like enkelt. Jeg fikk snudd det litt utover i april, og jeg bestemte meg for at dette løpet trenger jeg. Når du ikke får optimalisert treningen helt inn mot det neste målet, så må du tenke mer langsiktig. Jeg vet at jeg kan heve meg ett sekund på runden fram mot EM sammenlignet med det jeg kommer til å prestere torsdag, mener 27-åringen fra Trondheim.

– Du skulle vel egentlig løpe maraton i EM også?

– Den avgjørelsen tok jeg til sjuende og sist i april etter at jeg måtte droppe VM i halvmaraton. Allerede der ble det endringer.

Ny satsing

– Er det bittert at du møtte motstand nå etter at alt endelig så ut til å gå din vei?

– Toppidrett er slik. Det kan ikke være slik at det bare er spasertur i parken etter en måned med dårlig trening. Det fungerer ikke slik. Det gikk veldig bra i fjor, men etter den tid har det krevd mer å holde seg skade- og sykdomsfri. Det nivået jeg begynte å trene på etter trenerskiftet, er et nivå jeg aldri hadde trodd at jeg skulle komme opp på. Det sliter mer nå, og balansegangen er mer vrien. Før kjørte jeg mer safe, men kjører du safe så blir resultatene safe også. Noen ganger må du trå inn det mørke, ukjente rommet, samtidig som du har en fot i det mer kjente og vante rommet som du kan trekke deg tilbake til om ting ikke fungerer.

Tunge tanker

Moen sier at han seriøst vurderte å droppe hele høydeoppholdet i en periode.

– Maraton krever en del, for å si det sånn, og treningene er vondere enn løpet. I enkelte perioder lurer du på hvor dette ender, og det krever hele tiden topp motivasjon. Det ble kanskje for mange negative tanker i vinter, men de har jeg greid å skyve bort igjen. Torsdag skal jeg være mentalt klar, sa Moen.