Mann siktet etter at AUF-er ble slått ned utenfor Samfundet etter debatt

Nyheter: En mann i 60-årene ble pågrepet og siktet for volden mot en AUF-er utenfor Samfundet i Trondheim etter partilederdebatten torsdag kveld.

Det var AUF-medlem Mathias Solli (20) ble slått ned av mannen, som skal ha ropt «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø».

Solli hadde på seg AUF-genser. Det var flere vitner til hendelsen, deriblant tidligere AUF-ledere i Trøndelag, Julie Indstad Hole og Håkon Einarsve.

Nå er den mistenkte gjerningsmannen pågrepet, skriver Adresseavisen.

– Han ble pågrepet utenfor Vår frue kirke rundt klokka 19.30 i går kveld. Han har tilbrakt natten i arresten, sier politiadvokat Trygve Angen til Adresseavisen lørdag morgen.

Løslatt

Mannen, som er i 60-årene, ble løslatt lørdag morgen, men har fortsatt status som siktet.

– Etter vår vurdering er det ikke grunnlag for varetektsfengsling, sier Angen.

Mannen skal ifølge Adressa også ha forsøkt å slå mot en politibetjent i forbindelse med pågripelsen. Mannen er mistenkt for fire forhold: Kroppskrenkelse og hensynsløs atferd koblet til volden utenfor Samfundet, brudd på besøksforbud og vold mot offentlig tjenestemann.

Ifølge Angen er mannen en kjenning av politiet, og han skal ha vært tydelig beruset da han ble pågrepet.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at de reagerer sterkt på saken.

Flere av AUF-medlemmene som var til stede, er kritiske til politiets håndtering av hendelsen.

– Det jeg reagerer på, er at innsatsleder sier til oss at hvis dere synes det er truende å være her, må dere forlate området, sier Hole.

Politiet i Trøndelag bekrefter at de rykket ut i til en voldshendelse utenfor Samfundet, men at de ikke fant gjerningspersonen.

– At dette blir etterforsket er det ingen tvil om. Det framstår som politisk motivert, så det er naturlig at det blir etterforsket med det bakteppet, sier Kjell Steinar Wibe ved Sentrum politistasjon i Trondheim til Dagbladet.

Ba dem reise hjem

– Innsatsleder skal ha sagt noe som at «hvis dere føler dere så utrygge, er det kanskje like greit at dere trekker dere unna, for vi har ikke anledning til å ta ansvar for dere nå», bekrefter politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han sier at patruljens oppgave var å sikre partilederne, og at de derfor ikke kunne ta vare på AUF-erne.

Støre sier til Adresseavisen at han er rystet etter hendelsen.

Støre: – Ikke overrasket

I en kommentar til NTB sier Støre at hendelsen er sjokkerende, men ikke overraskende.

– Gang på gang blir AUF-ere utsatt for hets og hat – i kommentarfelt, på meldinger og med tilrop. Det som skjedde i går, er nok et eksempel på at ord og holdning kan føre til handling. Ekstra alvorlig er det når hatet knyttes til terroristen fra 22. juli, og det hviler et tungt ansvar på hele storsamfunnet for å slå ring rundt ungdommene som utsettes for dette.

Statsminister Erna Solberg (H) sier at det er forferdelig å høre om saken.

– Det er forferdelig å høre at et AUF-medlem ble slått ned i etterkant av TV-sendingen i går kveld. Jeg så selv at AUF hadde møtt opp for å heie fram Jonas, og ungdomsorganisasjonen bidro med god stemning i etterkant av sendingen. Det er uakseptabelt at folk blir utsatt for vold, hets og sjikane på grunn av sitt politiske ståsted, sier statsministeren i en uttalelse sendt til NTB.

På tide med et oppgjør

AUF-leder Astrid Hoem sier at hun blir forbanna og lei seg.
– Men vi lar oss ikke tie. Det er uakseptabelt at AUF-ere blir møtt med fysisk vold når de driver valgkamp, sier hun til NTB.

Hoem mener at samfunnet må ta et oppgjør med slike holdninger.

– Og det må skje hver eneste dag. Vi må stoppe denne radikaliseringen. Unge som engasjere seg skal føle seg trygge. Ingen skal oppleve det AUF-erne i Trøndelag ble utsatt for i går. Alle skal kunne drive valgkamp trygt. Vi forventer at den tryggheten blir ivaretatt.