Mann (33) tiltalt etter storbeslag av piller på Heimdal

Nyheter: 33-åring i Trondheim er tiltalt for oppbevaring av hele 22.800 tabletter av typen Rivotril.

I tiltalebeslutningen går det frem at overtredelsen anses som grov, blant annet på grunn av mengden tabletter. Tiltalen omfatter også salg av minst 7000 rivotril-tabletter i løpet av en tremåneders-periode i 2018. Saken er planlagt å komme opp i retten 10 desember.

Utbredt blant unge

Rivotril inneholder det narkotiske virkestoffet klonazepam, og blir ifølge ruskontakten stadig mer utbredt blant unge brukergrupper.

Rivotril har kun ruseffekt i seg selv ved større doser, men kan forsterke effekten av andre rusmidler hvis de inntas sammen. Dette har gjort medikamentene svært populære i enkelte miljøer. Med årene har norske leger blitt svært restriktive med å skrive ut slike medisiner, men samtidig er det blitt svært lett å få tak i på gaten.

Lett tilgjengelig

Pillene selges for mellom 10 og 20 kroner på gatemarkedet, og smugles i store mengder inn til landet fra blant annet Øst-Europa.

– Kanskje som følge av tilgjengeligheten hører vi at dette medikamentet nå også har dukket opp som rusmiddel blant de yngre ungdommene. Rivotril demper angst og uro, er muskelavslappende og beroligende. Bruken av tablettene kan for de unge sikkert virke uskyldig nok, men de er helt åpenbart svært vanedannende, og kan lett bli en inngangsport til det etablerte rusmiljøet og hardere stoffer, sier Renate Trellevik,  Avdelingsleder ved Utekontakten i Bergen.

Trellevik opplyser også at de fleste ruser seg på en kombinasjon av ulike rusmidler.

– Større mengder Rivotril blandes ofte med for eksempel cannabis og/eller alkohol. Brukere oppgir at de kan forandre personlighet og utføre handlinger som de overhodet ikke har kontroll på, sier hun.