Mange voldtektssaker i Trøndelag blir liggende i over en måned før de blir etterforsket

Nyheter: I Trøndelag hadde 27 av 57 voldtektssaker en liggetid på fire uker eller mer, før de blir etterforsket.

Omtrent halvparten av voldtektssakene i de store politidistriktene blir liggende i over en måned før de blir etterforsket, viser en rapport.

Ny undersøkelse

I den nye undersøkelsen fra Riksadvokaten, som NRK omtaler, konkluderes det med at ting har blitt bedre, men at mange voldtektssaker likevel blir liggende.

I en oversikt fra statsadvokatene over antallet saker som har liggetid på fire uker eller mer, kommer det fram at dette gjelder 33 av 60 saker i Vestfold, Telemark og Buskerud. I Øst politidistrikt gjaldt det 40 av 82 saker, i Oslo gjaldt det 41 av 84 saker, i Trøndelag 27 av 57 saker, i Hordaland og Sogn og Fjordane 26 av 60 saker, mens det i Troms og Finnmark bare gjaldt 1 av 14 saker.

Hovedårsaken til at sakene blir liggende er som oftest at politiet får inn andre saker som haster mer, opplyser konstituert førstestatsadvokat Nina Prebe i Oslo til NRK.

Rapporten fra Riksadvokaten viser også at mange av sakene blir liggende fordi politiet får inn anmeldelsene lenge etter at voldtekten skal ha skjedd, og at sakene ikke lenger anses som tidskritiske.

(©NTB)