Sex i åkeren: Hun må fortelle hva som skjedde

Nyheter: Venstre-topp Abid Raja mener at sexsaken er så belastende for partiet at partileder Trine Skei Grande nå må forklare seg.

Trass i mediestorm forblir Trine Skei Grande taus om etterspillet etter en fest i Trøndelag i 2008. Det er blitt en belastning for partiet, mener Raja.

– Jeg ber Trine være så snill å benytte seg av tillatelsen gutten har gitt til å snakke ut. Hun må fortelle hva som skjedde og ikke skjedde fra A til Å, og dermed bli ferdig med saken, sier Abid Q. Raja til NRK.

Raja er Stortingets visepresident og Venstres parlamentariske nestleder. Lørdag ble han også valgt inn i landsstyret av et enstemmig landsmøte.

– Jeg er veldig skuffet over at landsmøtet har druknet i denne saken. Det gjør meg både trist, oppgitt og skuffet på vegne av Venstre. Partiet er i regjering, vi skal skinne og skryte av alt vi får til, og av alle planene vi har, og så forsvinner alt det i en helt meningsløs sak fra ti år tilbake, sier Raja.

Han ber om at saken nå raskest mulig «kvitteres ut».

Nevnte ikke saken

NTB får bekreftet at Grande selv torsdag kveld ba sitt landsstyre om ikke å omtale saken eller svare på spørsmål om den i løpet av landsmøtehelgen for å unngå negativ oppmerksomhet.

Venstre har unngått å kommentere saken og begrunnet det med at den ikke hører hjemme i offentligheten.

Grande nevnte heller ikke saken med ett ord i sin tale til landsmøtet fredag. Hun har gjentatte ganger den siste uken avslått å kommentere både hendelsen og etterspillet overfor NTB.

Grande får Hareide-støtte

Grande ønsket lørdag kveld ikke å kommentere Rajas uttalelser overfor NTB, men KrF-leder Knut Arild Hareide er blant partilederne som uttrykker støtte til Grande.

– Jeg har et veldig godt forhold til min kollega Trine Skei Grande. Jeg opplever at hun er en person som er trygg på seg selv. Det tror jeg hjelper henne nettopp i den situasjonen hun er i nå, sier Hareide til NTB.

Grande får også støtte av flere partifeller som mener saken bør legges død. Deriblant fylkesleder i Finnmark, Leif Gøran Wasskog og fylkesleder i Oppland, Roger Granum.

– Vi har ikke behov for noen forklaring om denne saken. Dette er en gammel sak som noen har hatt behov for å dra opp igjen. Vi vet at det ikke har skjedd noe kriminelt, det vil si, vi må i alle fall gå ut fra det. Dersom det har foregått noe kriminelt så får noen anmelde henne, da, sier Granum til NRK.

Venstre har forsøkt å legge lokk på saken, men ikke klart å hindre at den fullstendig har dominert mediedekningen av partiets landsmøte. Sakens utgangspunkt er intim kontakt mellom Grande og en nå 26 år gammel mann på en fest i Trøndelag for ti år siden. Men saken har etter hvert handlet mye om hvordan Venstre har håndtert den.

– Mistenkeliggjort

Saken havnet igjen i mediene da Sp-nestleder Ola Borten Moe omtalte den i et Facebook-innlegg sist tirsdag. Hans budskap var at 26-åringen føler seg mistenkeliggjort i saken.

Ifølge Borten Moe fant hendelsen sted på en fest knyttet til hans eget bryllup i 2008.

Mannen har selv flere ganger kommentert saken offentlig. Overfor VG har han gitt uttrykk for at han ikke kjenner seg igjen i det han opplever som Grandes versjon av hendelsen.

Grande skal ha lagt saken fram for statsminister Erna Solberg (H) i januar.

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper, sa Venstre-lederen i et intervju med Aftenposten i januar.

Har beklaget

VG meldte denne uken, på bakgrunn av samtaler med anonyme Venstre-kilder, at man internt i partiet har omtalt mannen som «ressurssvak», «litt enkel» og uten jobb. Mannen er utdannet ingeniør og jobber i dag som prosjektleder.

– Jeg snakket med mannen 7. februar 2018. Han var skuffet og opprørt over at han hadde hørt at folk i Venstre hadde omtalt ham ufordelaktig, skriver Venstres kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i en sms til NTB.

– Jeg har ikke hørt slike beskrivelser om ham, men jeg beklaget tydelig overfor mannen. Denne unnskyldningen på vegne av Venstre gjentok jeg flere ganger under samtalen, og jeg lovet også å følge dette opp internt. Det har jeg gjort, fortsetter han.