En arbeidstaker i Trondheim ringte til forsikringsselskapet og fortalte at han skulle reise til USA, men ble nektet avreise på flyplassen fordi han ikke hadde ikke hadde elektronisk pass. Han fikk avslag fordi avbestillingsforsikringen kun gjelder ved akutt sykdom.
I skademelding han sendte inn senere samme dag endret han historien til at han ikke reiste til USA fordi han ble syk natten før planlagt avreise.
– Det godtok ikke forsikringsselskapet som varslet arbeidsgiveren, opplyser utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring, til Næringslivsavisa.
Mange har reiseforsikring gjennom jobben. Nytt fra i år er at svindelforsøk med denne reiseforsikringen blir meldt til arbeidsgiver.
– Det er arbeidsgiver som har kundeforholdet hos oss og som betaler reiseforsikringen for sine ansatte når de er på jobb- og privatreiser. Vi synes derfor det er korrekt å underrette arbeidsgiveren når ansatte misbruker ordningen. Det er ingen tvil om at denne meldepraksisen er et avskrekkende tiltak, sier Hjellvik.
Robbet på strippeklubb
Hjelvik har flere eksempler på historier om juks der arbeidsgiveren informeres:
Forklaringen som ble gitt i skademeldingen tre dager senere lød imidlertid slik:
«Armbåndsur frastjålet i forbindelse med besøk på strippeklubb. En av stripperne klarte å lure uret av armen min . Grunnet stort alkoholinntak er hendelsesforløpet noe uklart».
– De fleste tror risikoen for å bli tatt er veldig liten. Det første sjokket kommer når vi ringer dem og sjekker historien. Sjokk nummer to kommer når de skjønner konsekvensene av å bli tatt, sier Hjellvik til det oppsdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.
De groveste tilfellene blir anmeldt til politiet. En dom for forsikringssvindel innebærer normalt ubetinget fengsel, og kan få innvirkning på muligheten til å få jobber som krever politiattest. I tillegg til at den kan sette en stopper for å delta i frivillig arbeid.
I verste fall kan den også føre til visumnekt til land, for eksempel USA.
To forklaringer
Bakgrunnene for at Europeiske Reiseforsikring har begynt å melde fra til arbeidsgiver, er at svindelforsøkene blir frekkere. Stadig flere forteller en ny historie når de skjønner at den første ikke gir rett til forsikringsutbetaling.
– De ringer for å høre om de får erstatning. Får de avslag, sender de en skademelding med et annet og mer dramatisk hendelsesforløp. Av en eller annen grunn tror de ikke vi har registrert den første henvendelsen, sier Hjellvik.
Det er folk fra alle samfunnslag som prøver seg.
– Mange av jukserne har en økonomi som skulle tilsi at de fint kunne klart seg uten den tusenlappen de forsøker å svindle til seg.
– Fikk panikk
’’Anne’’ er en av dem som har forsøkt seg på ny forklaring. I vår ringte hun til Europeiske og fortalte at kameraet ble skadd da mannen hennes falt og kameraet traff bakken. Saksbehandleren hun snakket med forklarte at slike skader ikke dekkes av forsikringen.
I skademeldingen som Anne og mannen sendte inn seks dager senere, skrev de at kameraet ble skadd da en tyv prøvde å stjele det.
Etter tid senere ringte forsikringsselskapet og konfronterte henne med at skademeldingen ikke stemte med det hun sa da hun kontaktet dem første gang.
’’Anne’’ nektet en stund for at den første henvendelsen hadde funnet sted.
– Jeg må innrømme at mye av samtalen er helt tåkete for meg. Jeg fikk helt panikk. Å lyve direkte til utrederen er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg tror heller ikke jeg var særlig troverdig, slik at han nok ikke hadde store problemer med å forstå at dette ikke hang sammen, sier hun.