Det sier Hannah Christin Lerfaldet (25), festivalsjef for Trondheim Pride 2018.

På lørdag skjer høydepunktet for mange, nemlig Pride-paraden.

– I 2016 deltok 3500 i paraden. I 2017 hadde tallet økt til 8000. På lørdag tror vi at over 10 000 tar til gatene i Midtbyen, forteller Lerfaldet til Trondheim24.no.

– En voldsom vekst?

– Absolutt. For meg er det en bekreftelse på at mangfold og feiring av skeiv kjærlighet er noe som opptar stadig flere, uavhengig av seksualitet og legning, mener festivalsjefen.

Bruk byen – handle lokalt!

adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image
adslider-image

Bred oppslutning

Knappe to dager før paraden har hele 105 lag, foreninger og grupper meldt seg på. En pen økning fra 2017 da det samme tallet var omlag 75. I tillegg kommer alle de som vil være med på feiringen uanmeldt.

– Kom som den du er, oppfordrer festivalsjefen.

– Bred deltagelse?

– Ja. Alt fra skoler og linjeforeninger ved NTNU, til næringslivet og fagorganisasjoner skal vandre fra Katedralskolen og gjennom byen til Brattøra. En herlig oppslutning, smiler Lerfaldet inne i hovedkvarteret til Trondheim Pride i Olavshallen.

Telefonen hennes ringer.

– Unnskyld, jeg må bare ta denne.

Det er mange som skal ha en bit av festivalsjefen før paraden på lørdag. NRK vil ha henne i studio i forbindelse med en sak om at NTNU først nektet å heise regnbueflagget, for så å gjøre helomvending.

– Det er vanvittig hektisk, men samtidig er engasjementet rundt Trondheim Pride helt fantastisk også.

Kjærlighet er kjærlighet

Folks opplevelser med å «komme ut» er svært forskjellige, men alt er ikke trist og vanskelig slik det ofte fremstilles. Det er sant også for festivalsjef Lerfaldet.

– Det var verst før jeg kom ut, men da jeg først tok steget fikk jeg kun positiv respons. Da kunne jeg fortelle at jeg hadde forelsket meg i min beste venninne. Og hun er jeg fortsatt sammen med i dag. Det er fire år siden, smiler hun.

Lerfaldet mener det fortsatt er mangel på kunnskap når det kommer til mennesker som utfordrer normer for kjønn og seksualitet.

– Det er en av grunnene til at vi arrangerer Pride-festivaler, og at det blir stadig flere i Norge.

– Kan Pride være med å bygge ned denne terskelen?

– Det tror jeg definitivt. Pride er gigantisk steg i riktig retning.  Folk skal kunne bli tiltrukket av eller forelske seg i andre av samme kjønn uten at det er et problem.  Kjærlighet er kjærlighet, rett og slett. Når det er sagt så har vi fremdeles en lang vei å gå, legger hun til.

Handler om frihet

Pride-festivalen er imidlertid ikke ukontroversiell i enkelte lag av folket som ser på arrangementet som overdrevent seksualisert, og som et forsøk på normalisere en unormal livsstil. Det er et argument som Lerfaldet mener er grunnleggende feil.

– Folk er forskjellige. Det gjelder i absolutt alle aspekter av livet. Seksualitet er ikke noe unntak. Pride feirer mangfoldet. Det er også en kamp for aksept til å leve livet på egne premisser. Pride-paraden handler i bunn og grunn om frihet, sier hun til Trondheim24.no.

– Har dere i Trondheim Pride opplevd negative reaksjoner fra verdikonservative grupper?

– Egentlig ikke. Jeg vet at motstanden er mye større på deler av Sørlandet og Vestlandet. Trondheim er en studentby. Grunnen til at vi arrangerer Pride såpass sent som i september, er for å få med alle nye og gamle studenter som er tilbake i byen.

– Oslo Pride får mye oppmerksomhet i mediene. Skiller Trondheim Pride seg fra hovedstaden?

– Oslo er mye større enn oss, så det klart at de også har flere som engasjerer seg. Likevel er vi landets tredje største Pride, og ønsker å gi festivalen den plassen den fortjener med tanke på det økende engasjementet som har vært de siste årene, avslutter hun.