Det sier Hannah Christin Lerfaldet (25), festivalsjef for Trondheim Pride 2018.
På lørdag skjer høydepunktet for mange, nemlig Pride-paraden.
– I 2016 deltok 3500 i paraden. I 2017 hadde tallet økt til 8000. På lørdag tror vi at over 10 000 tar til gatene i Midtbyen, forteller Lerfaldet til Trondheim24.no.
– En voldsom vekst?
– Absolutt. For meg er det en bekreftelse på at mangfold og feiring av skeiv kjærlighet er noe som opptar stadig flere, uavhengig av seksualitet og legning, mener festivalsjefen.
Bred oppslutning
Knappe to dager før paraden har hele 105 lag, foreninger og grupper meldt seg på. En pen økning fra 2017 da det samme tallet var omlag 75. I tillegg kommer alle de som vil være med på feiringen uanmeldt.
– Kom som den du er, oppfordrer festivalsjefen.
– Bred deltagelse?
– Ja. Alt fra skoler og linjeforeninger ved NTNU, til næringslivet og fagorganisasjoner skal vandre fra Katedralskolen og gjennom byen til Brattøra. En herlig oppslutning, smiler Lerfaldet inne i hovedkvarteret til Trondheim Pride i Olavshallen.
Telefonen hennes ringer.
– Unnskyld, jeg må bare ta denne.
Det er mange som skal ha en bit av festivalsjefen før paraden på lørdag. NRK vil ha henne i studio i forbindelse med en sak om at NTNU først nektet å heise regnbueflagget, for så å gjøre helomvending.
– Det er vanvittig hektisk, men samtidig er engasjementet rundt Trondheim Pride helt fantastisk også.
Kjærlighet er kjærlighet
Folks opplevelser med å «komme ut» er svært forskjellige, men alt er ikke trist og vanskelig slik det ofte fremstilles. Det er sant også for festivalsjef Lerfaldet.
– Det var verst før jeg kom ut, men da jeg først tok steget fikk jeg kun positiv respons. Da kunne jeg fortelle at jeg hadde forelsket meg i min beste venninne. Og hun er jeg fortsatt sammen med i dag. Det er fire år siden, smiler hun.
Lerfaldet mener det fortsatt er mangel på kunnskap når det kommer til mennesker som utfordrer normer for kjønn og seksualitet.
– Det er en av grunnene til at vi arrangerer Pride-festivaler, og at det blir stadig flere i Norge.
– Kan Pride være med å bygge ned denne terskelen?
– Det tror jeg definitivt. Pride er gigantisk steg i riktig retning. Folk skal kunne bli tiltrukket av eller forelske seg i andre av samme kjønn uten at det er et problem. Kjærlighet er kjærlighet, rett og slett. Når det er sagt så har vi fremdeles en lang vei å gå, legger hun til.
Handler om frihet
Pride-festivalen er imidlertid ikke ukontroversiell i enkelte lag av folket som ser på arrangementet som overdrevent seksualisert, og som et forsøk på normalisere en unormal livsstil. Det er et argument som Lerfaldet mener er grunnleggende feil.
– Folk er forskjellige. Det gjelder i absolutt alle aspekter av livet. Seksualitet er ikke noe unntak. Pride feirer mangfoldet. Det er også en kamp for aksept til å leve livet på egne premisser. Pride-paraden handler i bunn og grunn om frihet, sier hun til Trondheim24.no.
– Har dere i Trondheim Pride opplevd negative reaksjoner fra verdikonservative grupper?
– Egentlig ikke. Jeg vet at motstanden er mye større på deler av Sørlandet og Vestlandet. Trondheim er en studentby. Grunnen til at vi arrangerer Pride såpass sent som i september, er for å få med alle nye og gamle studenter som er tilbake i byen.
– Oslo Pride får mye oppmerksomhet i mediene. Skiller Trondheim Pride seg fra hovedstaden?
– Oslo er mye større enn oss, så det klart at de også har flere som engasjerer seg. Likevel er vi landets tredje største Pride, og ønsker å gi festivalen den plassen den fortjener med tanke på det økende engasjementet som har vært de siste årene, avslutter hun.