Lønner det seg å kjøpe en leiebolig i Trondheim?

Nyheter: Du bør først tenke på om det er lønnsomt å kjøpe en eiendom for utleieformål. Det vil være en lønnsom investering hvis du kjøper en annen eiendom å leie ut. Hvor og hva du kjøper vil imidlertid avgjøre hvor mye penger du ender opp med i gevinst eller tap. Det er derfor viktig at du tenker over hvordan denne avgjørelsen vil fungere for deg.

Du risikerer nemlig å ende opp med en kostnad fremfor en fortjeneste hvis du ikke setter opp alt riktig. Det kan være forlokkende å kjøpe et nytt hus nå som lånerentene er så billige. Imidlertid har kostnadene økt betydelig de siste årene, noe som gjør at mange boliger er ganske dyre. Analytikerne anbefaler å ha et bevisst forhold til om du tror prisene vil fortsette å stige eller ikke.

Er det økonomisk riktig for deg? 

Det å investere i et marked med høyt prisnivå skal alltid være lønnsomt. Renter på boliglån, vedlikeholdsgebyrer og andre vanlige utgifter kan raskt tømme din nåværende inntekt. Salgskostnader og dokumentavgifter vil ha betydning for den samlede investeringens lønnsomhet og det er derfor viktig at du ikke tar vann over hodet.

Du må ofte også betale et depositum når du gjennomfører et boligkjøp, noe som kan være vanskelig for noen å komme opp med på sparket. Derfor er det godt å vite at du enkelt kan få et lån til depositumet ditt med et sms lån. Dette er et raskt lån som gjør det enkelt for deg å få kjøpt den boligen du drømmer om. 

Historisk sett kommer en stor del av verdigevinsten fra eiendomsinvesteringer fra markedsverdivekst fremfor den faktiske leieinntekter. Derfor er det viktig å vurdere hva som er de rimelige forventningene til verdistigningen, samt risikoen knyttet de ofte endrende boligprisene og rentene.

Hvor bør jeg kjøpe en utleiebolig?

Du må bli kjent med beliggenhetene som leietakere synes er attraktive hvis du vil garantere konsekvent utleie i Trondheim. Det kan for eksempel være en god ide å leie boliger i nærheten av universitetene. Titt litt på de forskjellige boligprisene i nabolagene du titter på, for eksempel ved å bruke Finn Bolig.

Deretter må du vurdere om du ønsker å kjøpe deg en ny bolig eller en brukt bolig. Ikke bare boliglånsrelaterte kostnader har potensial til å ta opp en betydelig del av budsjettet. Bad, kjøkken, teknologiske komponenter og overflater må sannsynligvis oppdateres over tid. Både kjøkken og bad har anbefalte utskiftingsintervaller på 20 til 30 år. Dette er kostnader du blir nødt til å regne med når du skal kjøpe utleiebolig i Trondheim.

Ved kjøp av selveierleilighet er dokumentavgiften på hele 2,5 % av boligens verdi. For eksempel vil det ta omtrent 2,5 år med leieinntekter for å kunne dekke dette dersom du kjøpte en toromsleilighet i Trondheim med 40 % egenkapital. Denne posten representerer litt over 6 % av egenkapitalen. Det betyr altså at selv om det stort sett lønner seg å leie ut en bolig i Trondheim, så må du huske at det kan ta litt tid før du virkelig merker gevinsten.