Det franske kjøkken blir stadig mer populært – også i Trondheim. Nå får du ikke bare kjøpt franske bakverk, olivenoljer, eddiker og andre matvarer.

En ny fransk bistro åpner i mars – i de gamle lokalene til Bari.

Og flere steder i Trondheim kan du få en liten smak av fransk mat, kultur og mote.

Olivenoljer og balsamicoeddik
Et lite stykke lenger bort på Byhaven ligger Olivenlunden 1830, det som tidligere het Oliviers og co.

Den gastronomiske spesialforretningen for olivenolje, balsamico og andre kulinariske produkter fra Middelhavet har blitt stadig mer populær for trønderne.

Oliviers&Co i Trondheim har endret konsept og blitt en del av Olivenlunden 1830. Samme betjening som før, men nye produkter fra ny leverandør.

Her lokkes det med friske og saftige tapenader, smaksrike pestoer, urtesalt, smakfulle halvtørkede tomater. Fra deres egen lille kjeksfabrikk i Provence tilbyr de salte fristelser til apéritif og søte canistrelli til teen.

Men den absolutte bestselgeren på butikken i Trondheim er pistasjkrem med olivenolje & ristede pistasjnøtter, på glass.

–Vi har akkurat hatt nyåpning på butikken og venter flere varer om kort tid, forteller daglig leder Hege Renolen.

Olivenlunden 1830 er en sammensmeltning av Olivenlundens norske butikker og produktene til Olivier Baussan, som er grunnleggeren av Olivers & Co, oppkalt etter franskmannen. Han har nå trukket seg ut av livsverket og kjøpt et gammelt handelshus; Maison Brémond 1830, med opprinnelse i Aix-en-Provence. Handelshuset har siden 1830 solgt olivenolje, balsamico og kulinariske delikatesser.

De franske spesialitetene kommer i mange varianter, men i det nye konseptet satses det enda mer på balsamicooljer enn før.

-Nå kan vi tilby mer enn 30 ulike sorter og flere vil det komme, forteller Renolen.

Hun synes bare det er bra at de er flere aktører som driver med delikatesseprodukter på samme sted.

-Mange spør om det er konkurranse, men det opplever vi ikke i det hele tatt, snarere tvert imot. Det hender vi sender kunder til hverandre, så det er bare positivt. Dessuten er det jo en annen satsing på ferske varer fra disk hos våre kolleger på Alma Mater, vi har flere varer på glass og flasker og byr i tillegg på delikatessevarer fra andre land, sier Renolen.

Image with visual paralax effect

Andre franske steder i Trondheim
(teksten har tidligere vært publisert i Midtbyen.no)

Franske Nytelser
Franske Nytelser er et ekte fransk konditori, midt i hjertet av Trondheim. Konditoriet ble etablert i 2005 av
franskmannen Denys Favier, som den gang hadde bakgrunn fra Erichsen konditori. Og som startet produksjonen av fransk bakverk i et lite  lokalet på Rema-butikken på Rosenborg. Idag holder bakeriet til på Lade, men utsalgene finnes på flere steder. Ett av dem ligger i hjertet av Trondheim Torg, like ved elefantskulpturen inne på kjøpesenteret.

Shine
Shine gir deg unike dameklær, sko og tilbehør og et bredt utvalg av parfyme og produkter til pleie av hud, hår og skjegg. Charlotte de stael, butikkens franske innehaver legger vekt på å ta inn merker hun kjenner fra hjemlandet. Sammen med personalet håndplukker hun de beste plaggene hver sesong. For å kunne gi kundene en helt spesiell opplevelse reiser de verden rundt for å hente unike varer innen mote og skjønnhet. Å besøke Shine er litt som å gå inn i en butikk i Paris. På veggene henger speil fra franske slott. Et gammelt bord fra en fransk beltemaker, kombinert med baguettehyller fra et bakeri, et gresshoppebur og et glasskap fra en tobakkshandler gir hylleplass til noen av skjønnhetsproduktene.

L’Occitane
L’Occitane har kremer, parfyme, hud- og hårpleie med naturlige ingredienser, for det meste dyrket i Provence, hvor også produksjonen foregår.
— For oss er det naturlig å etablere oss på gateplan, i kontakt med bylivet – det passer med den provencalske stemningen butikken har. Folkelivet på Nordre passer oss derfor godt, sa butikksjef Mona Sørvik da butikken åpnet for 2 år siden. Det er et utsagn nåværende butikksjef, Linda Sørdal, gjerne stiller seg bak.

Le Creuset
Det hele begynte i 1925 med en støpejernsgryte, tilpasset et landsens kjøkken i Frankrike. Siden er sortimentet utvidet og modernisert, men fortsatt står det gode, franskinspirerte måltidet i sentrum. Vin hører med til det gode franske måltidet. Le Creuset har vinglass, og et bredt utvalg vinåpnere, en vinpumpe som tar luften ut av den halvtomme flaska, så vinen holder seg lenger og en Crown prop som bevarer boblene i champagnen.

Lagre

Lagre