– Innrømmer at medaljen ble ledsaget av en klump i halsen

Nyheter: 188 tidligere FN-soldater fikk i dag medalje for sin innsats i Unifil-operasjonen i Libanon mellom 1979 og 1998. Markeringen skjedde på Clarion Brattøra.

Kjetil Utne og Olav Noteng var blant de 188 tidligere soldatene som ble hedret for sin innsats i Libanon i dag:

–  Det må innrømmes at medaljen ble ledsaget av en klump i halsen. For min del var tiden i Libanon livsendrende. I relativt ung alder fikk jeg arbeide og samarbeide med mennesker fra mange andre land og kulturer i en konfliktfylt region. Jeg lærte meg meg at verden kan se annerledes ut sett fra et annet ståsted og at vi må bry oss om det som skjer utenfor vår egen andedam, sier Kjetil Utne til trondheim24.no.

Markert over hele landet

Forsvaret markerte jubileet på 32 forskjellige steder over hele landet, og over 2.300 veteraner fikk fredag medalje for innsatsen i Unifil-operasjonen i Libanon mellom 1978 og 1998.

Påsken 1978 sendte Norge sine første soldater til Unifil-operasjonen i Libanon. Det var starten på et av de største bidragene Norge har hatt i internasjonale operasjoner, med over 22.000 nordmenn som tjenestegjorde i landet.

I år er det 40 år siden Norge for første gang bidro med soldater til FN-operasjonen. Samtidig er det også 20 år siden bidraget ble avsluttet.

Rundt 3.000 personer deltok på et arrangementet i dag. Over 2.300 av disse fikk Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner. Medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, altså etter at Unifil-operasjonen var avsluttet.

Forsvaret opplyser i en pressemelding at det derfor fortsatt er mange veteraner som ikke har mottatt medalje for tjenesten.