– Du må gjerne kalle meg «hippien på Byåsen» eller noe i den duren, men om du samtidig kan få frem at jeg ikke er noe «pothead» så hadde det vært fint. I 2017 kan jo hippien være både «straight edge» og ha fast jobb, sier Viken Sunde og gnir seg lenge i skjegget før han ler godt.

Det er ikke det at den 29 år gamle vernepleieren tar seg selv så høytidelig. Det er heller det at når man lever litt utenfor normen så kan det være greit å få presisert en ting eller to.

– I USA er «trailerparks» en relativt vanlig boform. Her hjemme er det ikke kultur for den slags. Her blir man sett på som en raring.

– Men det å bo i en campingvogn må jo sies å være litt uvanlig da?

-Helt klart, og det er heller ikke en boform som passer alle. Men om man ikke setter for store krav til komfort og samtidig ønsker å legge seg opp litt penger så kan en campingvogn være tingen.

Viken Sunde forteller at han i dag betaler 600 kroner i «husleie» for å ha vogna stående. Strøm kommer i tillegg men internet får han gratis.

Image with visual paralax effect

MUSIKER: -Her i campingvogna får jeg roen jeg trenger for å skrive musikk, forklarer Gisle Viken Sunde. Forbildet er den amerikanske musikeren og låtskriveren Jackson Brown.

-Etter å ha bodd i kollektiv en periode trengte jeg litt mer ro rundt meg for å kunne konsentrere meg om musikken. Jeg sjekket litt rundt men kom raskt frem til at jeg ikke ville betale flere tusen for et knøttlite rom. Da er det bedre å bo i campingvogna til en brøkdel av prisen.

Trengte andre impulser

Viken Sunde kommer opprinnelig fra tettstedet Bud i Fræna kommune. Selv om det lille fiskeværet ytterst i havgapet ved Hustadvika kan skilte med århundrelang kysthistorie og storslått natur har det ikke alltid like mye å by en rastløs kunstnersjel.

-Mange kunne helt sikkert ha hentet mye inspirasjon her, men for min del trengte jeg helt andre impulser. Jeg måtte rett og slett ut og vekk.

Etter litt farting i inn og utland finansiert med forskjellige strøjobber flyttet Viken Sunde i 2009 til Trondheim for å studere filosofi. Han skiftet imidlertid studieretning og utdannet seg etterhvert til vernepleier.

Image with visual paralax effect

STORSLÅTT UTSIKT: -Vogna har sett bedre dager, men utsikten er det ingenting å si på, forteller Gisle Viken Sunde (29) som for tiden bor i en campingvogn på nedre del av Byåsen

I dag jobber Viken Sunde som vernepleier ved Frelsesarmeens Rusomsorg i Hvedingsveita. Der er en jobb han trives i for her får 29-åringen kombinert sitt sosiale engasjement med sin lidenskap for musikk.

-Etter å ha spilt på en rekke arrangement for tidligere rusmisbrukere har det slått det meg hvor takknemlig dette publikumet er. De har en tilstedeværelse og en innlevelse jeg savner hos mange andre, forteller Viken Sunde som i flere perioder har livnært seg nettopp som musiker.

-Selv om det er stor forskjell på å være trubadur i Trondheim og det å jobbe som profesjonell pubmusiker i Irland er spillegleden alltid den samme. Jeg har aldri holdt på med dette for pengenes skyld.

ENKEL STANDARD: -Det å bo i campingvogn er ikke for alle, men om man ikke setter for store krav til komforten kan det være ypperlig for de som vil legge seg opp litt penger, forteller Gisle Viken Sunde.

USA

På samme måte som hjembygda i sin tiden ble for liten begynte Viken Sunde for noen år siden å føle på at ikke bare Trondheim, men også Norge ble for lite.

Romsdalingen fra Fræna ville til Nashville for å leve som musiker på heltid.

Viken Sunde la av gårde men skulle aldri komme lenger enn til passkontrollen ved Newark Liberty internasjonale lufthavn.

-Jeg reiste på turistvisum og regnet med at alt var i orden. De som sjekket visumet må ha funnet meg på sosiale medier for plutselig spurte de om jeg var musiker og hva det egentlige formålet med reisen min var.

Det Viken Sunde ikke viste var at alle utøvende musikere måtte ha et eget musikervisum for å slippe inn i USA. Resultatet ble at han måtte sette seg på flyet tilbake til Norge.

Canada

For å bøte på nederlaget dro Viken Sunde på 40 dagers interrail i Europa før han satte kursen for Irland. Her kom Romsdalingen i kontakt med en coach-surfer fra Australia som kunne fortelle at om man først dro til Canada så var det bare å spasere over grensen til USA.

Etter på ny å ha lagt seg opp litt penger dro Viken Sunde igjen over dammen. Vel fremme i Vancouver satte han kursen sørover mot grensa til USA.

-Istedenfor å gå over grensa tenkte jeg at det var bedre å sykle over. For at jeg ikke skulle rote meg bort hadde jeg et lite lekekompass i lomma. Når jeg endelig kom over grensa var selvfølgelig den første jeg traff på en sheriff som stod og fylte bensin.

Men i motsetning til forrige gang Viken Sunde prøvde å komme seg inn i USA var mottagelsen denne gangen av den mer hyggelige varianten. Sheriffen tilbød seg nemlig å kjøre den slitne nordmannen til nærmeste bussholdeplass.

Image with visual paralax effect

LANDLIGE OMGIVELSER: Utenfor campingvogna si har Gisle Viken Sunde satt opp en stor bålpanne som han ofte sitter ved om kvelden. -Jeg vil gjerne leie plass på et landlig sted. Et det tilgang på ved er det en stor bonus, forteller 29-åringen fra Romsdal.

På flyttefot

De siste månedene har Viken Sunde fått leie en liten hageflekk i et villastrøk i Byåsveien. Nå løper avtalen straks ut og derfor må 29 åringen nå skaffe seg et nytt sted å få satt campingvognen.

-Noe spesielt område av byen du helst vil bo?

-Absolutt alt er av interesse. Det må gjerne være landlig. Jeg trenger imidlertid tilgang på strøm og internett. Ellers vil jeg nevne at jeg er en rolig og snill kar med gode referanser fra tidligere leieforhold. Jeg er dessuten punktlig med alle betalinger.