Lege ved St. Olavs vil åpne for befruktning av single kvinner

Nyheter: Single kvinner får ikke assistert befruktning. Hundrevis drar til utlandet for å få hjelp.

Bioteknologiloven er under revisjon og fertilitetsmiljøet i Norge vil ønske muligheter for sæddonasjon til single kvinner og for eggdonasjon, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

– Hundrevis reiser til utlandet hvert år for å få hjelp. Det er ofte ressurssterke kvinner med god evne til å ta vare på barn men de får ikke hjelp med befruktning i Norge fordi de er for sent ute eller er single. Bioteknologiloven setter grenser. Det gjelder eggdonasjon, behandling av single kvinner og nedfrysing av ikke-befruktede egg, sier seksjonsoverlege for fertilitetsklinikken på St. Olavs, Sigrun Beate Kjøtrød, til avisen.

Færre trøndere

Ifølge SSB er fødelseratene i Trøndelag rekordlave. I Nord-Trøndelag er tallene på 1,74 pr kvinne. I Sør-Trøndelag er tallet nede på 1,60.

– Man regner med at hvis fødselsraten til kvinner blir vedvarende mindre enn 1,50 så vil man få problemer med å opprettholde velferdsstaten. Man bør ha minst fire i arbeidsfør alder per individ som mottar omsorg og støtte. 2,10 er tallet man regner ut for å holde balansen og det er lenge siden vi har hatt det, verken i Trøndelag eller i Norge. Arbeidsinnvandring har så langt kompensert for noe lavere fødselsrater, sier Kjøtrød til Adresseavisen.